Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 13 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Is dit de raceauto van de toekomst? Rijden met de DUT19

Het Formula Student-team van de TU Delft is weer hard bezig met de ontwikkeling van een nieuwe raceauto, voorzien van de autosporttechniek van de toekomst. Een apparaat om serieus te nemen, weten we na een terugblik met de auto van 2019. 

Fotografie: Jérôme Wassenaar

Wat kun je verwachten van een studentenproject dat eruitziet als een kruising tussen een kart en een karikatuur van een Formule 1-auto die te lang in de was heeft gezeten? Het monstrueuze spoilerwerk lijkt eerder een schreeuw om aandacht dan een nuttige bijdrage aan een goede wegligging. Totdat je de specificaties van het apparaat eens kritisch onder de loep neemt.

Anneke

Anneke (naar de moeder van de chief engineer), zoals DUT19 officieus heet, heeft in elk van z’n vier handgebouwde koolstofvezel wieltjes een elektromotor die gezamenlijk 190 pk en 1200 Nm op de straat zetten. Bedenk je vervolgens dat het ding inclusief bestuurder amper 250 kilo naar de weegschaal brengt, dan begint het te dagen dat we hier in potentie te maken hebben met de allersnelste auto waar ik ooit in gereden heb. De snelste accelererende is het in elk geval, met een gemeten 0-100-sprint onder de twee seconden. Jawel, dat is sneller dan een Formule 1-auto. En de maximale dwarsversnelling is met 3,5 G ook bepaald niet verkeerd.

Plafond van een tunnel

Die vleugels zitten er echt niet alleen om indruk te maken. Reeds rond de 80 km/h kan DUT19 al ondersteboven tegen het plafond van een tunnel rijden en op de begrensde topsnelheid van 130 km/h genereren de spoilers (inclusief DRS) samen met de venturi-tunnel onder de auto meer dan 450 kilo neerwaartse druk. Daardoor krijgt het ding tot 60 procent meer vermogen op straat dan zonder. Haal je de vleugels eraf en geef je de transmissie een andere eindoverbrenging, dan loopt hij harder dan 300 km/h. Maar voor het type beproevingen dat Formula Student-auto’s tijdens de daarvoor bestemde evenementen ondergaan, is acceleratie belangrijker dan een hoge top, zodat de motoren nu bij 130 km/h hun maximale toerental bereiken. 

In bovenstaande video geven we je een idee hoe het is om met de DUT19 te rijden. De reportage kun je teruglezen mits je een digitaal abonnement op Autovisie Magazine hebt. Hier lees je hoe je dat gemakkelijk afsluit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.