Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Video 8 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Volledig elektrisch, maar laden hoeft niet meer met de Nio ET7

Wil je een elektrische auto maar vind je snelladen maar niks? Dan heeft Nio met de ET7 de oplossing voor je.

Heb je deze website de laatste jaren een beetje gevolgd, dan heb je wellicht ook eens van Nio gehoord. Het is een Chinese start-up, die in 2014 is opgezet om elektrische auto’s te bouwen. De laatste jaren timmert de fabrikant flink aan de weg in dat land, want het heeft inmiddels bijna 150.000 auto’s uitgeleverd.

Meer dan 1000 kilometer

En dus is het tijd om naar Europa te komen. Binnenkort begint het met de levering van de ES8, een grote elektro-SUV. Volgend jaar verschijnt dan deze ET7, ook op de Duitse markt. Het is een 680 pk sterke elektrosedan, met een batterijpakket van 70 of 100 kWh. Die moet (volgens oude NEDC-waarden) goed zijn voor een bereik van 500 of 700 kilometer. Volgend jaar zegt Nio in China een 150 kWh solid state-batterij te leveren, goed voor een bereik van meer dan 1000 kilometer.

Je accu onderweg verwisselen? Nio maakt het misschien ook mogelijk in Europa

Maar waar deze auto vooral in uitblinkt, is de manier waarop je ‘m kunt opladen. Of beter gezegd, niet kunt opladen. Nio bouwt namelijk zogenaamde swapping stations, waar je de batterij door robots kunt laten vervangen door een reeds opgeladen exemplaar. Het duurt slechts drie minuten. Klinkt als iets uit de verre toekomst, maar is het niet: in China heeft men de afgelopen jaren zo’n 4 miljoen battery swaps voltooid.

AC-laden

De autobouwer gaat dat netwerk ook hier in Europa uitrollen. Zie het echter als een complementair systeem: snelladen en regulier AC-laden blijft nog altijd mogelijk. Klinkt interessant, maar het is de vraag hoe dat er in de praktijk uit komt te zien.

Wel is het zo dat je in zo’n station kunt kiezen met welke batterij je wegrijdt. Laat je een 70 kWh-exemplaar achter, dan kun je ook kiezen voor een batterij met een capaciteit van 100 kWh. Nio levert namelijk ‘battery as a service’, eenvoudig gezegd een leaseconstructie voor de batterij. Je betaalt dus naar gebruik, maar dat maakt het wel mogelijk om verschillende pakketten onder je auto te laten schroeven.

Komt Nio naar Nederland?

Nio durft nog niet te zeggen dat het naar Nederland komt, maar het feit dat wij als Nederlandse journalisten kennis mochten maken met de ET7, zegt genoeg. Volgend jaar staat de auto in Duitsland, dus we verwachten het model in 2023 ook in ons land te verwelkomen. Denk aan een prijs van zo’n 60 tot 70 duizend euro, voor een elektrische sedan die iets groter is dan een Tesla Model S.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.