Koning der volkscoupés: Opel Calibra Turbo – Peters Proefrit
Met 204 pk, een zesbak, vierwielaandrijving en een zeer gestroomlijnd koetswerk was de Opel Calibra Turbo de koning van de volkscoupés. Op de autobahn maakte hij het zelfs de Duitse elite lastig. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit een van de weinig overgebleven onverprutste exemplaren.
De Opel Calibra was bij zijn onthulling in 1989 de meest gestroomlijnde auto ter wereld. Zijn Cw-waarde bedroeg 0,26 en dat zou tien jaar later pas verbeterd worden. De vormgeving is strak en stijdloos. De eerste jaren was de voorwielaangedreven vierzits coupé op basis van Vectra A-techniek alleen leverbaar met een achtkleps of zestienkleps 2,0-liter viercilinder. Met 115 pk of 150 pk. In 1992 werd het topmodel gelanceerd met vierwielaandrijving, een handgeschakelde zesbak en 204 pk uit een geblazen tweeliter. Het koppel van 280 Nm was al bij 2400 toeren per minuut paraat. Door de uitmuntende stroomlijn haalde hij een topsnelheid van 245 km/h.
Klappen
In de Opel Calibra Turbo geen gapend turbogat, want de viercilinder pakt vloeiend op, reageert voor een motor met drukvulling uit deze tijd goed op het gas en weet overtuigende krachtsexplosies af te leveren, maar de klappen komen geleidelijk opzetten. De zesbak gaat met voldoende geleiding door de versnellingen, maar de slagen zijn heel lang. Zolang de motor tussen 2000 en 5000 toeren per minuut draait, is er een stevige acceleratie.
Variabele vierwielaandrijving
Ook als het nat is er geen tractieverlies in de Opel Calibra Turbo door de vierwielaandrijving. Die bestaat uit een visco-koppeling die de aandrijfkrachten in normale omstandigheden met 75 procent over de vooras en 25 procent over de achteras verdeelt. In extreme omstandigheden kan ook alles naar de achteras gestuurd worden, maar echt duwen voel je de kont niet.
Spannend
Het grote vierspaaks stuur van de Opel Calibra Turbo geeft flinke tegendruk op lage snelheid en wordt lichter naarmate het tempo toeneemt, maar er is altijd enig contact met de voorwielen. Na het insturen helt hij over, zet zich vervolgens gemoedelijk en dat is hét moment om het gas te vloeren. Dan overtuigt hij met het gemak waarmee de vierwielaandrijving de krachten op het asfalt overbrengt. Geen drama en geen bandengepiep, maar voet naar beneden en neutraal de bocht door. Gevoelsmatig kan er 100 pk bij. Daardoor is het niet zozeer een spannend rijdende sportcoupé, maar in alle omstandigheden wel een effectief snelheidswapen. Een Calibra in optima forma.
Lees ook:
Ook interessant
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover
-
Waarom de Ford Capri de Johan Derksen in ons bovenhaalt