Ramon Mens
Ramon Mens Video 25 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Lightyear One, de bruikbare zonneauto is hier

Tijdens een flitsende presentatie waarvoor de gemiddelde tech startup uit Silicon Valley zich niet zou schamen werd vanochtend het doek getrokken van de Lightyear One. Niet alleen op en top Nederlands, maar bovenal een bruikbare personenauto die zijn energie uit de zon haalt. Verdeeld over het dak en de ‘motorkap’ herbergt de One zo’n vijf vierkante meter aan zonnecellen, zelfs in ons land goed voor circa 10.000 ‘zonkilometers’ op jaarbasis. Opladen in het stopcontact of aan de laadpaal kan ook en met een volle accu bedraagt de range 725 kilometer (WLTP).

Range

Om zoveel mogelijk kilometers uit de beschikbare energie te halen is Lightyear ver gegaan in het zo efficiënt mogelijk maken van de One. De door Lowie Vermeersch (o.a. Ferrari 458 Italia en Ferrari FF) ontworpen koets is uiterst gestroomlijnd en heeft dankzij zijn druppelvorm, aalgladde flanken en dichte wielen een cW-waarde van minder dan 0,20. Ook het gewicht is zo laag mogelijk gehouden door toepassing van carbon en aluminium. Hierdoor heeft de One genoeg aan een accu die ongeveer een derde kleiner is dan die van een flinke Tesla, we verwachten zo’n 50 to 60 kWh.

Nog niet bekend

Hoewel Lightyear een zo goed als productieklare auto zegt te presenteren, is men over de technische details nog bijzonder vaag. Zo kan over de exacte capaciteit van de accu niks worden medegedeeld en blijft het ook gissen naar het vermogen dat de vier in de wielen geïntegreerde elektromotoren leveren. In 2017 zei CEO Lex Hoefsloot in een interview met Autovisie te streven naar een wagengewicht onder de 1000 kilo, maar of die belofte stand houdt is evenmin duidelijk.

Kosten?

Wie 119.000 euro aanbetaalt zou in 2021 als een van de eersten in de Nederlandse zonneauto moeten kunnen rijden, al zal de totale prijs met belastingen uitkomen rond de 150.000 euro. Op dit moment staat de teller op honderd verkochte exemplaren. Aangezien het testwerk op de openbare weg nog moet beginnen houdt technische man Arjo van der Ham nog een kleine slag om de arm wat betreft de eerste leveringen, al is het streven dat al in 2022 zo’n 1500 auto’s van de band moeten rollen en twee à drie jaar later grootschalige productie op gang gekomen is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.