Ramon Mens
Ramon Mens Video 27 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Test: Mercedes-Benz GLS (2019) – ultiem vlaggenschip

Mercedes-Benz ziet de GLS als niets minder dan de SUV-versie van zijn S-klasse vlaggenschip. Met meer ruimte, meer luxe en meer tech dan je elders kunt krijgen.

Dit kost het

Dit soort volwaardige zevenzits (of zeszits als je opteert voor een opstelling met drie rijen van Captain Seats) zijn een zeldzaam gezicht binnen onze landsgrenzen. Ook al heeft het designteam deze keer duidelijk zijn best gedaan om hem zo klein mogelijk te laten ogen door hoeken af te ronden en de achterlichten visueel dicht bij elkaar te plaatsen. Met een voorlopige vanafprijs van 127.373 euro voor de GLS 400 d 4MATIC met 330 pk zescilinder turbodiesel en vierwielaandrijving, zal dat ook zo blijven. Dit is de koning der SUV’s, louter weggelegd voor de happy few.

En voor hen is het best voor te stellen dat ze kiezen voor een GLS in plaats van een S-klasse limousine. Qua luxebeleving aan boord kom je namelijk niets tekort. Mits je je fantasie (en creditcard) de vrije loop laat in de prijslijst tenminste. Op alle drie de rijen staan fantastisch zittende en elektrisch bedienbare stoelen, waarbij zelfs de achterste rij van stoelverwarming kan worden voorzien. Zelfs helemaal achterin kun je tot een lengte van circa 1.85 een plek vinden, zolang op de twee rijen daarvoor mensen zitten die niet heel veel groter van stuk zijn. Voorin kijk je uit op een dashboard met gigantisch breedbeeldscherm, waarin onderhuids natuurlijk Mercedes’ MBUX-infotainmentsysteem met geavanceerde spraaksturing schuilt.

Techniek

De beschikbare rijtechniek maakt zo mogelijk nog meer indruk. Bijvoorbeeld de E-Active Body Control luchtvering die we al kennen van de S-klasse maar voor de GLS is doorontwikkeld. De luchtvering is voorzien van een hydraulische actuator die de dempingkarakteristiek bliksemsnel kan aanpassen. Helemaal bijzonder is het hoe de auto in de CURVE-stand als een skiër in bochten gaat hangen zodat de inzittenden minder naar de zijkant worden geslingerd. In de gewone sportstand verstijven de dempers en krimpt de auto gevoelsmatig twee klassen kleiner.

Krachtbron

Maar zelfs zonder al die opties is het elke kilometer genieten van het topcomfort dat de GLS voor zijn inzittenden in petto heeft. Op kruissnelheid is het interieur ondanks de vierkante koets zo stil als een limousine, en onder belasting produceren beide geteste motoren bepaald geen onprettig geluid. De 489 pk V8 met 22 pk elektrohulpje in de GLS 580 roffelt zachtjes als een sterk gedempte AMG. En aan de 700 Nm sterke zes-in-lijn diesel is net zo lang gesleuteld totdat hij ook klinkt als een V8, en volstrekt trillingsvrij zijn arbeid verricht. De combinatie met de negentrapsautomaat zorgt altijd voor voldoende vermogen onder het pedaal en nauwelijks voelbare schakelacties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.