Nieuwe Porsche 911 debuteert als Carrera (4)S
964, 993, 996, 997, 991 en nu: 992. Kun je het nog volgen? In de volksmond praten we gewoon over de Porsche 911. Dit is alweer de achtste generatie. Porsche trapt af met de Porsche 911 Carrera S en 911 Carrera 4S.
Porsche heeft de nieuwe generatie Porsche 911 – generatie 992 dus – voorgesteld op de Los Angeles Auto Show. Toch is de sportcoupé vanaf dit moment al te bestellen bij de Nederlandse dealers. Hebben we dan ook meteen een prijs? Jazeker! Porsche vraagt voor de nieuwe Porsche 911 Carrera S minimaal 156.700 euro en voor de 911 Carrera 4S een bedrag van 165.100 euro. De levering start vanaf het voorjaar van 2019. Meerdere modelvarianten (Cabrio, Targa) en motorvarianten (Turbo, Turbo S, GT3, GTS, etc) volgen in een later stadium.
Bredere heupen
Wat krijg je precies voor die 156.700 en 165.100 euro? In ieder geval een Porsche 911 die op vrijwel alle punten compleet is vernieuwd. De wielkasten zijn bijvoorbeeld aanzienlijk verbreed, Porsche monteert grote 20-inch wielen vóór en 21-inch wielen achter en alle versies hebben nu extra brede heupen. De voorzijde is met 45 millimeter verbreed. Het design van de voorklep is een knipoog naar de eerste generaties van de iconische 911. En kijk eens naar de handgrepen. Jawel, die zijn elektrisch uitklapbaar. Is er meer? Hadden we de bredere, variabele achterspoiler en lichtstrip aan de achterzijde al genoemd? De body van de nieuwe 992 is nu vrijwel volledig van aluminium vervaardigd.
Interieur
Het interieur onderging een grote metamorfose. De bestuurder kijkt uit op een analoge toerenteller, met daarnaast twee dunne en frameloze displays. Centraal op het dashboard prijkt een 10,9-inch groot middendisplay van het vernieuwde Porsche Communication Management (PCM). Onder dit scherm zien we vijf knoppen waarmee eenvoudig toegang kan worden verkregen tot de belangrijkste voertuigfuncties. Een beetje zoals Peugeot doet met tiptoetsen in de 508 en 3008. Standaard PCM-functies zijn online navigatie op basis van zowel zwermdata als Porsche Connect Plus.
Boxermotoren
Goed, de motoren. De Porsche 911 Carrera S en 911 Carrera 4S beschikken beide over een doorontwikkelde 3,0-liter zescilinder bi-turbo boxermotor die dankzij verbeterde inspuiting en een nieuwe layout voor de turbo’s en intercoolers meer vermogen levert. Het vermogen komt uit op 450 pk (+30 pk). Schakelen gebeurt met een achttraps Porsche Doppelkupplung (PDK).
Sprintcijfers
De sprintcijfers: de Carrera S sprint in 3,7 seconden naar 100 km/h (Carrera 4S: 3,6 seconden). Hiermee zijn beide modellen 0,4 seconde sneller dan hun voorgangers. Met het optionele Sport Chrono Pakket neemt de 0-100-tijd nog af met 0,2 seconde. De topsnelheid van de Carrera S komt uit op 308 km/h (Carrera 4S: 306 km/h).
Porsche WET
Tot slot noemen we nog enkele verbeterde assistentiesystemen, zoals een Porsche WET-modus. Deze functie detecteert water op de weg, stelt de regelsystemen van de auto daar alvast op in en waarschuwt de bestuurder zodat deze op het gevaar kan anticiperen. Dat kan met een druk op een knop of door het verdraaien van de rijmodusschakelaar op het stuur als de auto is voorzien van een Sport Chrono Pakket.
Standaard
Porsche rust de nieuwe 911 standaard uit met een op camera’s gebaseerd waarschuwings- en remhulpsysteem. Een nachtzichtassistent met een warmtebeeldcamera is voor het eerst als optie leverbaar voor de 911. Adaptieve cruise control is eveneens optioneel leverbaar en bestaat uit automatische afstandsregeling, stop-and-go-functie, proactieve inzittendenbescherming en een autonome noodhulpfunctie.
Lees ook:
Ook interessant
-
Waarom Jos zijn Matra Jet 6 na 44 jaar nog steeds heeft
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde | Sjoerds Weetjes 426
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover