Nissan Juke 2019 – Test – VIDEO
De vorige Nissan Juke was een uiterst onwaarschijnlijk succesverhaal. Heeft de opvolger van deze eigenzinnige SUV het in zich om het succes voort te zetten? Dries van den Elzen vertelt het je.
Zeg nou zelf. Wie durfde in 2010 wél een stuiver te geven voor een succesvolle toekomst van zo’n gek ogende en onpraktische auto als de Nissan Juke? Uiteindelijk bleken jullie met z’n allen juist als een blok te vallen voor het uitzonderlijke karakter van deze compacte-crossover pionier, waarna het segment in no-time uitgroeide van twee stuks tot wel 23 concurrenten voor de Nissan. De ‘stance’, ofwel de manier waarop de Juke op zijn wielen staat, het getrapte gezicht en de nadrukkelijke coupélijn werden door de klanten het meest gewaardeerd en zijn dus behouden. De koplampen bovenop de motorkap en boemerangvormige achterlichten naar model van de 370Z zijn vaarwel gezegd, terwijl de brede bovenste grille plaats heeft gemaakt voor het trapezoïdevormige familiegezicht van nu.
Nissans grote technologiedoos
In het interieur is de vorm van de middentunnel – gemodelleerd naar de brandstoftank van een racemotor – herkenbaar van het vorige model, maar voor de rest is alles vooral heel erg nieuw. De wielbasis is met 10 centimeter verlengd tot 263,6 centimeter. Dus heb je voortaan een nette 422 liter pakruimte, al zit je vanwege die aflopende daklijn met een lengte van 1.85 centimeter nog steeds me je kruin tegen ’t plafond en je knieën tegen de voorstoel. Met Apple Carplay, zo’n smartphone-app voor bediening op afstand en zelfs internetvoorzieningen de Juke er weer even tegenaan. Uiteraard is weer een flinke greep gedaan in Nissans grote technologiedoos waarin al sinds jaar en dag onder andere een 360-graden parkeercamera, diverse actieve veiligheidssystemen en adaptieve cruise control te vinden zijn.
117 pk 1.0 turbo
Zelfs met 19-inch wielen is het afrolcomfort goed en desondanks is er ook nog steeds enige dynamiek herkenbaar. De Juke heeft even nodig om op zijn dempers neer te vleien maar ligt vervolgens (in elk geval met de optionele Hankook sportbanden) stevig op de weg zonder hinderlijk naar over- of onderstuur te neigen. Momenteel is er alleen en 117 pk 1.0 turbo driecilinder en valt er te kiezen uit een handgeschakelde zesbak of voor 2.000 euro extra een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling. De motor zelf is van al die moderne downsize driepitters niet per se de meest geraffineerde of soepele, maar presteert voor een auto in deze gewichtsklasse voldoende.
Lees ook:
Ook interessant
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover
-
Waarom de Ford Capri de Johan Derksen in ons bovenhaalt