Onze uitgebreide ervaringen met een Chinese Tesla Model 3
De instapversie van de Tesla Model 3 stond een paar maanden lang in onze duurtestgarage. Nu weten we dus ook waar de EV-pionier staat ten opzichte van de concurrentie.
Fotografie: Martijn Bravenboer
De tijden dat Tesla z’n auto’s voor het uitdelen had, zijn in elk geval in Nederland (voorlopig?) voorbij. EV’s worden er nog genoeg geregistreerd, maar gedreven door Europese wetgeving heeft nu nagenoeg elk merk één of meerdere elektrische auto’s in het aanbod. Hoe houdt de nog altijd bestverkochte EV van ons land zich daartussen overeind?
Chinese accu
Je zou denken dat Tesla om de concurrentie aan te gaan, begint met het verbeteren van z’n product. Maar dat is niet per se het geval geweest. De instapversie van de Tesla Model 3 rolt namelijk sinds deze zomer niet meer in het Californische Fremont van de band, maar in China. En daarbij hoort ook een Chinese accu die Tesla betrekt bij de lokale fabrikant CATL. Het gaat hierbij om een zogenaamde ‘LFP’–accu, die vergeleken bij Tesla’s standaard Panasonic–pakketten van een minder geavanceerde soort is. Minder energiedicht en gevoeliger voor temperatuurschommelingen.
Er zijn ook voordelen, zoals een lagere prijs, meer veiligheid en een langere levensduur. Maar de nadelen van deze Tesla Model 3 zijn de afgelopen maanden niet onopgemerkt voorbijgegaan. Bij gewoon opladen merk je niets, dat gaat gewoon altijd met de maximumsnelheid die het laadpunt aanbiedt. Maar het snelladen verloopt nadrukkelijk langzamer dan we van Tesla gewend zijn. De waargenomen piek ligt bij 140 kW, die tot circa 30 procent wordt vastgehouden, waarna de snelheid langzaam afbouwt. Reken voor een oplaadbeurt van 10 tot 80 procent op ongeveer 20 minuten, wat nog steeds erg netjes is.
Duurtestgarage van Autovisie
Ben je benieuwd naar het uitgebreide verslag van de Tesla Model 3? In onze video hoor je alles wat je moet weten. Graag onze duurtestverslagen van de Amerikaan én andere auto’s teruglezen? Neem een digitaal abonnement, zodat je alle edities van Autovisie Magazine bij de hand hebt en dus overal en altijd kunt teruglezen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover
-
Waarom de Ford Capri de Johan Derksen in ons bovenhaalt