Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 29 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Peters Proefrit #64: Citroën ZX 16V (1992)

De Citroën ZX 16V is een bijna vergeten GTI-kopstuk uit de jaren negentig. Met een uitdagend rijgedrag, een meesturende achteras, een messcherpe besturing en 155 pk was de ZX 16V een van de hoofdrolspelers. In deze aflevering van Peters Proefrit laat Peter zien waarom.

De Citroën ZX 16V wordt vaak over het hoofd gezien. Onterecht, want deze ingetogen middenklasser behoorde in de jaren negentig tot de absolute top van de snelle hatchbacks. Hij zorgde daarnaast voor de wederopstanding van ledouble chevronin het GTI-segment. Na de Visa Chrono had Citroën geen écht sportieve hatchback meer gehad. De AX GT(I) en de ZX Volcane waren rappe auto’s, maar niet bedoeld als aanval op de sportieve kroon. Deze ZX 16V wel.

Dakar

De Citroën ZX 16V kwam in 1992 op de markt en is tot 1997 geproduceerd. Uitsluitend als driedeurs hatchback, terwijl de normale ZX ook als vijfdeurs en stationwagen werd geleverd. De gekozen carrosserievorm was het stijfst door de dikkere B-stijl en Citroën had met een driedeursversie succes in de Dakar-rally met onder meer Ari Vatanen achter het stuur. Kortom, marketingtechnisch ook wel lekker.

Franse Haan

Visueel heeft de Citroën ZX 16V niets met dat rallykanon te maken, maar is het vooral een gewone ZX. Van de zijkant vallen de dorpelverbreders, de uitgebouwde wielkasten, de achterspoiler en de 15-inch lichtmetalen wielen op. Allemaal perfect passend bij het ingetogen en brave koetswerk van de ZX. Deze 16V is een Franse haan met de dons van een kuiken.

Sportmotor

Voor zijn tijd was de Citroën ZX 16V zelfs bovengemiddeld sterk met 155 pk. Die kracht levert een 2,0-liter viercilinder die afgeleid is van het blok uit de XM, maar van een zestienklepscilinderkop en een speciaal inlaatspruitstuk werd voorzien. Dat heeft buizen met een variabele lengte voor een flinke trekkracht bij lage toeren en een hoog piekvermogen. Het is echter geen opgefokte sportmotor die aan je rechtervoet trekt als een jonge hond aan de lijn. Bij grofweg 2000 toeren per minuut pakt hij krachtig op om bij 4000 toeren een ander gezicht te laten zien. Daar trekt hij een sprint naar de toerenbegrenzer vlak voor 7000 toeren per minuut.

Meesturen

Op een polderweg is de lange derde versnelling van de Citroën ZX 16V veelal genoeg en kan er maximaal op de ideale lijn worden gefocust. De besturing is zeer communicatief, heel direct en uiterst precies. Op de kleinste stuuruitslag volgt meteen een richtingsverandering. De ZX heeft een passief meesturende achteras, waardoor de kont een hupje maakt na het insturen om de neus nog beter naar binnen te krijgen. Niet meer dan tweetal rubbers waarmee de u-vormige achteras aan de wagenbodem is bevestigd. Deze vervormen door de zijdelingse krachten en daardoor draaien de achterwielen mee de bocht in. Simpel en effectief.

Onrustig

Onderstuur kent de Citroën ZX 16V dan ook nauwelijks en de achterzijde is heerlijk onrustig. Meesturen, de neus naar binnen drukken en op de limiet zelfs enthousiast uitbreken. Zo hoort het in een voorwielaangedreven sportmachine en hij communiceert zijn gedrag ook nog eens duidelijk aan je. Een snelle hatchback zoals alleen een Frans merk die kan maken. Er staan er twee te koop in Nederland, waaronder dit mooie exemplaar bij Autohan voor 6500 euro. Onbekend maakt onterecht onbemind, want dit is een heel echte GTI.

Citroën ZX 16V

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.