Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 29 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Peters Proefrit: Aston Martin Virage

De Aston Martin Virage heeft een machtig uiterlijk, een dikke V8 en een chique interieur. Hij ziet er intimiderend uit en rijdt ook zo. Log en groot, maar dat beeld verandert snel. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit vertelt Peter Hilhorst waarom. Wie herkent de koplampen, de voorste knipperlichten, de buitenspiegels en de achterlichten?

De Aston Martin Virage werd ontwikkeld met dank aan kapitaalinjectie van Ford. Aston Martin smachtte medio jaren tachtig naar een nieuw model. De V8-versies stamden immers uit de jaren zestig, maar het edele merk zat krap bij kas. Ford werd in 1987 voor 75 procent eigenaar en dat resulteerde uiteindelijk in de Aston Martin Virage. Weliswaar op basis van bestaande, maar gemoderniseerde techniek. Er zijn 1050 exemplaren gemaakt en hij was er als coupé, open Volante en high performance Vantage. Het was bovendien de laatste volledig met de hand gebouwde Aston Martin in Newport Pagnell.

Zeldzaam

Van het genoemde productie-aantal zijn er 411 als Aston Martin Virage geleverd. Deze Aston Martin is een 4,70 meter lange coupé die ontworpen is door twee vooraanstaande docenten van het prestigieuze Royal College of Arts. Een vloeiend, glad en toch hoekig ontwerp. De hoge taillelijn, de agressieve voorspoiler, de klassieke grille en de lage daklijn maken het een markante auto. De een vindt hem lomp, de ander prachtig.

Corvette-tuner

De klassieke 5.3 V8 werd gemoderniseerd voor de Aston Martin Virage. Niet door Cosworth, want zij waren te duur, maar wel door Reese Callaway. De Amerikaanse Corvette-tuner ontwikkelde nieuwe koppen met vier kleppen per cilinder. De assemblage van het lichtmetalen blok vond plaats in Engeland en werd door één paar handen gedaan in zestig uur tijd. De V8 is gekoppeld aan een handgeschakelde dog-leg vijfbak en hij heeft een sperdifferentieel in de aangedreven achteras. De Virage ziet er intimiderend uit en zo rijdt hij ook. De eerste meters ervaar je hem zelfs als een luxe vrachtwagen. Log en groot, maar dat beeld verandert snel.

Onweer

De aandrijflijn van de Aston Martin Virage is veeleisend in de bediening, maar er gebeurt ook echt iets na een stoot gas. Hij zakt op zijn kont, drukt de hautaine Aston-neus omhoog en begint dan te donderen. Het rommelt onheilspellend onder de motorkap en het onweer barst los via de eindpijpen. Hij accelereert krachtig en berekenend, zonder ergens in het toerenbereik echt in woede uit te barsten. Ongepast in het toenmalige vlaggenschip van Aston Martin, maar de macht is altijd voelbaar ‘onder’ het rechterpedaal. De handgeschakelde vijfbak met sportschema vraagt flinke arbeid om hem in de versnellingen te krijgen.

Vegen

De besturing van de Aston Martin Virage assisteert enthousiast en daardoor loods je het luxe gevaarte comfortabel langs het gepeupel in hun middenklassers. De rijervaring doet denken aan een Bentley Continental GT. Hij rolt behoorlijk en reageert vertraagd op de commando’s, maar volgt ze wel gehoorzaam op. Als de neus zich gezet heeft in een bocht, dan graaft hij zich in en houdt lang de grip vast. Terwijl de achterzijde zelfs bereid is om overstuurd te raken. Deze chique heer is namelijk niet te beroerd om een beetje te vegen met de achteras. De Virage had een nieuwprijs van meer dan een half miljoen gulden en moet nu nog 69.950 euro opbrengen. Voor dat bedrag levert ‘t Klassiekerhuis een op en top Britse muscle car.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.