Peters Proefrit: Maserati 3200 GT
De Maserati 3200 GT is beeldschoon, bloedsnel en de redder van het roemruchte merk. Zonder deze luxe, maar ook zeer sportieve coupé was Maserati ter ziele gegaan. Met zijn twin-turbo V8 en boomerangvormige achterlichten werd de 3200 GT een verkoopsucces. Autovisie-testredacteur Peter Hilhorst laat zich in deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit verbazen door de kracht van de V8 en de verrassende rij-eigenschappen.
Na jaren van bloedrode cijfers ging midden jaren negentig het roer bij Maserati om. Dat was nodig ook door verouderde modellen, een gammele bouwkwaliteit en een matige betrouwbaarheid. Fiat kocht Maserati van De Tomaso en plaatste het merk onder de wapperende manen van Ferrari. Dat moest Maserati weer het aanzien van een sportwagenmerk geven. En zo geschiedde met de 3200 GT. Die kwam in 1999 op de markt en was getekend door Italdesign. Het mocht namelijk geen Ferrari-kloon worden en dat gevaar loerde als Pininfarina de schetsen zou maken.
Zeldzaam
Het resultaat is twintig jaar later nog even fraai als toen. De lage neus met overkapte koplampen heeft iets onschuldigs en naïefs. Verder eenvoudige, maar sierlijke lijnen en natuurlijk de boomerangvormige led-achterlichten die later zouden plaatsmaken voor doodgewone exemplaren om de Amerikanen te plezieren. Er zijn in 4 productiejaren 4795 stuks gemaakt, waarvan 2689 exemplaren met de handgeschakelde zesbak. Het succes van de 3200 GT betekende de wederopstanding van het merk Maserati en tevens het einde van de hoekige koetswerken.
Bulderen
Naast een begeerlijke verschijning is de Maserati 3200 GT zo veel meer. Met flair en met passie brengt hij je het hoofd op hol. Portier open en ervaar een typisch Italiaanse cockpit, waar plek is voor vier inzittenden. Daarmee onderscheidde deze Maserati zich van de Jaguar XK en de Porsche 911, want die waren veel krapper achterin. Genoeg over praktische zaken, tijd om die 3.2 V8 met twee turbo’s te laten bulderen. Stationair staat hij dreigend te murmelen. Bij gasgeven volgt er een lichte aarzeling als de turbo’s opspoelen en dan volgt de klap. De kont zakt in, de neus duwt de drietand omhoog en de explosie is heftig. Volgende versnelling erin leggen met de zware koppeling en strak schakelende zesbak. En weer volgt een kleine pauze en de turboknal. Door dat brute en piekerige acceleratievermogen voelt hij veel sneller dan de cijfers doen vermoeden. Er zit dierlijke agressie in het blok, maar hij kan zich ook dociel opstellen voor de cruisekilometers.
Sportauto
Het onderstel past daar ook bij, maar neigt meer naar dat van een sportauto. Behoorlijk taai en stug. Vooral de neus is stijf, waardoor hij snel reageert op de lichte en directe besturing. De achterzijde is relatief zacht om het monsterlijk koppel via een sperdifferentieel op het asfalt te kunnen krijgen. Dat lukt de Maserati 3200 GT vrij aardig, maar het blijft oppassen in bochten als dat hoge koppel er bruusk inkomt. Zeker in de regen. Deze drietand kan bijten en zo hoort het in een Maserati. Dit exemplaar staat bij Sam van Dalen en kost 25.900 euro. Je moet wel over enig lef beschikken om een twintig jaar oude Maserati aan te schaffen, maar je krijgt er veel voor terug. Een beeldschone en bloedsnelle coupé die bovendien het merk Maserati heeft gered. Daar zijn veel liefhebbers hem dankbaar voor.