Peters Proefrit: Renault Sport Spider
De Renault Sport Spider is een compromisloze straatracer die zelfs zonder voorruit werd geleverd. Beleef de intense roadster mee in een nieuwe aflevering van Peters Proefrit.
Renault wilde begin jaren negentig zijn imago versterken met een extreem model. Zoals ze dat in het decennium daarvoor met de Renault 5 Turbo hadden gedaan. Een ander motief was ook de toenemende vraag naar relatief betaalbare roadsters. Geen zoetsappige toermachine in dit geval, maar een compromisloze tweezitter. De Sport Spider vormde de basis voor een merkencup én was tegelijkertijd een rauwe straatauto.
Grondlegger R.S.-Label
In 1996 startte de productie van de Renault Sport Spider en in drie jaar tijd kwamen er uit de voormalige Alpine-fabriek in Dieppe 1685 exemplaren. Niet het gehoopte succes en dat kwam onder meer door de introductie van de Lotus Elise. Lichter, sneller, comfortabeler en exotischer, maar daardoor bijna 25 jaar later wel minder exclusief dan deze Sport Spider. Het was bovendien het eerste model van het Renault Sport-label, dat inmiddels is uitgegroeid tot een zeer gerespecteerde sportdivisie.
Geen voorruit
Alles aan de Renault Sport Spider is eigenlijk extreem. Het eerste jaar werd hij zonder voorruit geleverd en had hij enkel een windgeleider. Vanaf zijn tweede productiejaar kwam een glazen paneel in de lijst te staan om de verkoop te stimuleren. Het uiterlijk is dat van een raceauto met een lage neus, grote luchtinlaten in de flanken, de rolbeugel én de vleugeldeuren. Alle carrosseriedelen zijn van kunststof, terwijl het chassis bestaat uit gelaste aluminium balken.
Horizontale dempers
De Renault Sport Spider heeft verder dubbele draagarmen rondom die met uniballs aan het chassis zijn bevestigd en instelbare schokdempers die direct vanaf de bovenste draagarm op het chassis werken. Vóór liggen de dempers zelfs horizontaal. Achterin heeft hij de dwarsgeplaatste 2,0-liter viercilinder uit de Clio Williams met 150 pk die de achterwielen mag aandrijven en slechts 902 kg op gang hoeft te brengen.
Formule-auto
Zo goed als de Renault Sport Spider op papier klinkt, zo lekker is hij ook in het echt. De onbekrachtigde besturing is taai, maar niet te zwaar. Er is rond de middenstand wel een beetje twijfel in het stuurwiel, maar draai verder in en de informatiestroom komt op gang.
Met precisie en vertrouwen stuur je de lichtgewicht dan bochten in. Rustig balancerend op de verbazingwekkende grip van de vooras. Desnoods met de eveneens onbekrachtigde remmen licht aangesproken om druk op de neus te houden. Dan verandert hij bijna met de directheid van een formule-auto van richting en de feedback die het onderstel geeft is van grote nauwkeurigheid.
Zeldzaam
Je voelt alles, hoort alles en ruikt alles in de Renault Sport Spider. Veel puurder kun je niet rijden. De viercilinder is levendig en houdt van toeren, terwijl hij achter je rug ligt te ronken. Oversturen op het gas zal niet snel gebeuren, maar midden in de bocht even gasliften of hem moedwillig bruusk insturen kan een goed te controleren glijpartij verwachten. Snel handelen is wel nodig door de middenmotor, maar je voelt hem goed aan. De Sport Spider is een zeldzame belevenis en die wordt alsmaar duurder.
Lees ook:
Ook interessant
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover
-
Waarom de Ford Capri de Johan Derksen in ons bovenhaalt