Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 16 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Peters Proefrit: Saab 900 Turbo 16S Cabriolet

De Saab 900 Turbo 16S Cabriolet komt uit de hoogtijdagen van het merk. Deze Classic is het laatste volledig in eigen huis ontwikkelde model, voordat General Motors vanaf begin jaren negentig Saab stapsgewijs overnam. Het prachtige gele koetswerk en de 185 pk sterke turbomotor maken dit een typische, eigenzinnige Saab. Geniet mee in deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit van deze Zweedse schone.

De Saab 900 Turbo 16S Cabriolet komt nog uit de periode waarin de eigenzinnige Zweedse vliegtuigbouwer veel aanzien genoot. Het imago was ijzersterk. Reed je Saab, dan zei dat iets over je. Over de levensstijl en het vrije beroep met bijbehorend inkomen. Met prikkelende advertentieteksten wisten ze bovendien een erudiet sfeertje te creëren. Ook zijn de turbomotor en de cabriolet onlosmakelijk met Saab verbonden. Die open carrosserievariant werd op aandringen van de Amerikaanse importeur gemaakt om de verkoop te stimuleren. Met succes, want van de ruim 900.000 exemplaren van de 900 zijn er bijna 50.000 als cabriolet geleverd.

Zalmneus

De Saab 900 Cabriolet is geproduceerd tussen 1986 en 1994. Dit Monte Carlo-geel was de spetterende introductiekleur om hem nadrukkelijk op de kaart te zetten. Wie van een 900 droomt, ziet hem in deze uitmonstering voor zich. Op zijn paasbest. De open versie heeft bijna altijd de schuinere neus met kleinere bumpers van de facelift, ook wel de zalmneus genoemd. Het is een markant design met de bijzondere voorruit, de driespaaks wielen, de donkere onderzijde en de achterspoiler over de achtersteven. Elegant en toch groot met bijna 4,70 meter. Het interieur biedt dan ook plek aan vier personen op royale stoelen. De softtop vraagt handmatige ontgrendeling, waarna hij verder elektrisch opvouwt.

Rode APC-kast

Deze Saab 900 Turbo 16S Cabriolet heeft de bij Saab-liefhebbers bekende rode APC-kast onder de motorkap. Automatic Performance Control is een computer die afhankelijk van het octaangetal de optimale turbodruk berekent. Is dat kastje rood, dan heb je de topmotorisering met 185 pk. Aan kracht geen gebrek. Bij 3000 toeren per minuut bouwt de acceleratie zich snel op om stevig aan te houden tot het rode gebied in de toerenteller bij 6000. Explosief, maar gecontroleerd. Rap, maar niet gehaast. Ondertussen klinkt er gesis en gefluit vanuit het motorcompartiment. Genoeg om je bewust te maken van de turbo zonder te vervallen in ordinair geflirt met overige weggebruikers.

Hoofdprijs

Het onderstel van de Saab 900 Turbo 16S Cabriolet is soepel voor het comfort, maar niet hopeloos beweeglijk. Het koetswerk tordeert flink op slecht wegdek, maar de reacties op de besturing zijn best scherp. De neus volgt snel de stuurbewegingen, waarna de cabrio ontspannen op zijn onderstel neerploft. De voorzijde weet aardig lang grip te houden, maar het is meer een auto om in te cruisen. De avondzon op de bol, de wind plagerig door het interieur en op buitenwegen genieten. Het opgefokte bochtenwerk laat je aan het armlastige gepeupel in hun middenklassers over. Dit exemplaar heeft een nieuwe motor met slechts 3000 kilometer ervaring en staat in deze waanzinnige uitvoering symbool voor hoe Saab ooit was. Daar wordt inmiddels wel de hoofdprijs voor gevraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.