Peters Proefrit: Toyota Celica GT-Four, hét rallykanon
Toyota domineerde het WK-rally begin jaren negentig met de Celica GT-Four en doorbrak daarmee de hegemonie van de Lancia Delta Integrale. Dit is de straatversie van Toyota’s meest succesvolle rallyauto ooit: de Celica GT-Four. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit draait het om luchthappers, een ouderwetse turbomotor en 4WD.
De Toyota Celica GT-Four zorgde ervoor dat Toyota de eerste Japanse fabrikant die met een vierwielaangedreven rallyauto succes had. Dat begon eind jaren tachtig met de eerste generatie Celica GT-Four, ook wel de ST165 genoemd. Daarmee bemachtigde Carlos Sainz in 1990 de wereldtitel. Lang voordat de Subaru Impreza en de Mitsubishi Lancer de rallysport gingen beheersen.
Carlos Sainz
Maar de meeste titels behaalde Toyota met deze tweede generatie Celica GT-Four die als ST185 wordt aangeduid en tussen 1989 en 1993 is geproduceerd. Sainz liet zich in 1992 wederom tot kampioen kronen, terwijl Juha Kankkunen en Didier Auriol dat respectievelijk in 1993 en 1994 lieten doen. Kortom, deze straatversie van de Celica GT-Four vormde de basis voor de grootste rallysuccessen van Toyota.
Wide body
In Nederland werd de Toyota Celica GT-Four door een prijs van bijna 100.000 guldens nauwelijks verkocht. In Japan was hij er ook met een gewoon koetswerk, maar in Europa alleen met deze lekkere wide body. Onder de motorkap de 3S-GTE viercilinder die in alledrie de generaties van de GT-Four heeft gezeten. De 2,0-liter zestienkleps turbomotor levert 204 pk en een koppel van 275 Nm. Genoeg om de 1468 kg zware GT-Four in minder zeven tellen naar 100 km/h te katapulteren.
Rallygeweld
Op droog of nat, want door de permanente vierwielaandrijving is goede tractie gegarandeerd. Hij heeft een centrale visco-koppeling en een torsen-sper in de achteras. De rij-ervaring aan boord komt in eerste instantie wat timide over. Pas als de turbomotor voorbij 4000 toeren per minuut is, komt het rallygeweld los. Dan begint de Toyota Celica GT-Four plotsklaps heel veel tempo te maken en moet de schakelhand rap naar de lange pook. De vijfbak heeft wat lange slagen, maar het mechaniek is wel precies.
Straf
Vanachter het stuur vraagt de Toyota Celica GT-Four toewijding. De besturing leeft namelijk pas op als de ophanging onder druk wordt gezet en communiceert dan exact over het gripniveau van de voorwielen. Het onderstel is behoorlijk soft en vraagt om straf, voordat hij feedback loslaat. Maar dan begint hij je vertrouwen te voeden en durf je hard bochten in te duiken. Vervolgens vroeg op het gas om de 4WD maximaal te benutten en onderstuur blijft lang weg. Het buitenste achterwiel krijgt veel momentum en houdt de neus zo op de gekozen lijn. Totdat de snelheid te hoog wordt en de voortrein rechtdoor wil schuiven. Vervolgens kort het gas liften om de grip te hervinden en onmiddellijk weer alle Nm’s inzetten.
Onoverwinnelijk
Een overzichtelijk weggedrag en dan begin je te begrijpen waarom mannen als Sainz en Kankkunen zich onoverwinnelijk waanden. Simpelweg, omdat ze dat in deze Toyota Celica GT-Four waren. Mocht u dat gevoel ook willen ervaren, ga dan naar de Star Gallery om deze uiterst zeldzame variant te bemachtigen en laat u vervolgens door de GT-Four op het ereschavot hijsen.
Lees ook:
- Fantastische rally-concept Toyota is als occasion wél te krijgen
- Bestaat er een stoerdere Toyota Celica dan deze? Wij denken van niet
- Rallyhelden: Lancia Delta, Toyota Celica, Subaru Impreza, Mitsubishi Lancer én de Toyota GR Yaris
- Deze occasion wil je: Toyota Celica cabrio - Japans met Amerikaanse twist
Ook interessant
-
Fantastische rally-concept Toyota is als occasion wél te krijgen
-
Mazda MX-6 vs. Rover 220 Turbo Coupé vs. Toyota Celica GT
-
Waarom Jos zijn Matra Jet 6 na 44 jaar nog steeds heeft
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde | Sjoerds Weetjes 426
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?