Het wonder van 2021: de Porsche 992 911 GT3 – Review
Dat Porsche vandaag de dag nog een sportwagen met turboloze toerenmotor op de markt kan brengen, mag je gerust een klein wonder noemen. En dat Porsche Nederland ‘m voor een alleszins redelijke 236.200 euro kan aanbieden, net zo goed. Rijd en geniet mee met Dries van den Elzen in de gloednieuwe Porsche 992 911 GT3.
De makers van de nieuwe 911 GT3 waren meer tijd en geld kwijt aan het legaal maken van de motor, dan dat ze konden besteden aan het verbeteren ervan. Als basis diende de vierliter boxer zescilinder die twee jaar geleden debuteerde in de Speedster, het klapstuk van de vorige generatie 911. De eerste Porsche-productiemotor met voor elke cilinder een eigen gasklep om de verbranding nog nauwgezetter te kunnen controleren.
Duik in de prijslijst: Hoe duur kan een Porsche 911 GT3 zijn?
Enorme uitdaging
Inmiddels zijn de uitstootregels nog verder aangescherpt en bleek het een enorme uitdaging om de katalysatoren passend te maken en optimaal te laten functioneren. Daarna krijgen de uitlaatgassen zoals de regels voorschrijven ook nog met partikelfilters en een einddemper te maken voordat ze naar buiten mogen. Dat hij met een vermogen van 510 pk en 470 Nm alsnog 10 pk en 10 Nm meer te bieden heeft dan de voorganger, is net zo wonderlijk als het geluid dat hij voortbrengt als de toerennaald richting de 9000 jaagt.
Slechts een handvol pk’s extra dus, en toch een royale 17 seconden sneller op de Nordschleife dan de 991? Een seconde of zes à zeven daarvan mogen op conto van de Michelin Pilot Sport Cup R’s worden. Nog eens een seconde of 3 à 4 zijn te danken aan een compleet nieuwe voorwielophanging. Dat is voor de eerste keer in de 911-geschiedenis een constructie met dubbele draagarmen in plaats van McPhersons, afgeleid van de RSR-racewagen.
Snorkels
Blijven er nog een paar seconden over, waarvan de grondig herziene aerodynamica er tenminste een paar opsouperen. De subtiliteit is er inmiddels wel vanaf, maar dankzij die enorme achtervleugel en snorkels in de voorklep is de neerwaartse druk op het niveau van de laatste GT3 RS. Het gewicht van de 992 bracht niet extra’s, maar kostte ondanks het toegenomen formaat eveneens niets. Daarvoor was een tamelijk intensieve afvalronde nodig met deels koolstofvezel plaatwerk, superdun glas, gesmede wielen en een einddemper van flinterdun gesoldeerd staal.
Sportief zonder schreeuwen: Porsche 911 GT3 Touring keert terug
Het eindresultaat is in elk geval een nette 1435 kilo rijklaar, of zelfs 1418 kilo wanneer je opteert voor de handgeschakelde versie. Want zelfs die maakt ondanks een nog hogere uitstoot wederom zijn opwachting. Op het beruchte Bilster Berg Ring circuit en de mooie wegen daar omheen, hebben we allebei de versies uitgebreid kunnen proberen. En het was weer ouderwets genieten, nu het nog kan!
Lees ook:
Ook interessant
-
Waarom Jos zijn Matra Jet 6 na 44 jaar nog steeds heeft
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde | Sjoerds Weetjes 426
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover