Porsche Taycan: de eerste uitgebreide test! – VIDEO
Na jaren van aankondigen, teasen en wachten is het dan eindelijk zo ver: we hebben gereden in de Porsche Taycan. Dé auto die ons een blik in de toekomst geeft van de elektromobiel die je koopt voor meer dan alleen transport. Hoeveel rijplezier kan de Porsche Taycan jou en mij geven? Voelt hij ook zonder boxermotor of V8 aan als een echte Porsche? Om daarachter te komen, hebben we ‘m uitgebreid getest. Kijk onderstaande video om onze conclusie te zien!
Met een prijs van 191.000 euro is de Taycan Turbo S in ieder geval geprijsd als een echte Porsche. Maar voelt hij ook zo zonder verbrandingsmotor? Vermogen kom je niet tekort. Want het duo synchroonmotoren met permanenten magneet dat elk een eigen as voor zijn rekening neemt, komt tot een gezamenlijk totaalvermogen van 625 pk. Gedurende 2,5 seconden is 761 pk en 1050 Nm zelfs mogelijk om de sprintcijfers van 2,8 seconden naar de 100 km/h en 9,8 seconden naar de 200 km/h te realiseren. Ja, er zijn elektrische auto’s die dat sneller doen, maar sprintcijfers zijn nooit (de enige) een reden geweest om voor een Porsche te kiezen.
Massa
Een uitstekende wegligging wel, en die bereikt de Taycan met luchtvering, variabele dempers, variabele rolstabilisatie en vierwielbesturing. Alles om de flinke massa van 2295 kilo te controleren. Omdat de bulk van het gewicht in de vorm van de accu laag en centraal in de auto ligt, zijn zwaartepunt en balans beter dan van welke andere Porsche.
Waar de Taycan zichzelf ook van zijn concurrenten onderscheidt is met een 800 Volt elektrisch systeem. Door de accuspanning te verdubbelen ten opzichte van de meeste elektrische auto’s kan het ampérage worden gehalveerd. Mede hierdoor belooft Porsche dat de beloofde elektrische prestaties langdurig en onder alle omstandigheden kunnen worden geleverd. Daaronder ook supersnelladen tot wel 270 kW, zodat je in vijf minuten 100 kilometer actieradius kunt bijladen.
Beperkt
Op papier is de Taycan Turbo S met volle accu goed voor een actieradius van pakweg 400 kilometer. Dit lijkt gezien de accuinhoud van 93,4 kW vrij beperkt, maar daarvoor zijn goede redenen: ten eerste wordt slechts 85 kW van de accu daadwerkelijk gebruikt om de levensduur van de accu te verlengen, en ten tweede rolt de Taycan Turbo S op enorm brede (265 millimeter voor, 305 millimeter achter) en sportieve banden met forse rolweerstand. Dat is weer nodig om een Porsche-waardige wegligging te realiseren, met een Nürburgring Nordschleife rondetijd van 7:42 minuten.
Lees ook:
Ook interessant
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover
-
Waarom de Ford Capri de Johan Derksen in ons bovenhaalt