Range Rover Classic (1987) – Peters Proefrit #71
De Range Rover Classic is de grondlegger van het luxe SUV-segment. Een auto met de terreinvaardigheid van een Land Rover, maar met veel betere prestaties, meer comfort en weelderige luxe. In deze nieuwe aflevering van Peters proefrit neemt Peter Hilhorst je mee in dit stijlicoon.
De eerste generatie Range Rover Classic is geproduceerd tussen 1970 en 1996, maar het idee voor de auto ontstond veel eerder. Al na de introductie van de Land Rover Series 1 in 1948 speelde de Rover Company met de gedachte van een robuuste 4×4 met de luxe van een grote sedan. De voorloper van de Defender was namelijk een oncomfortabel werkpaard. De Road Rover, zoals de eerste studiemodellen in de jaren vijftig werden genoemd, moest de leemte in het modellenprogramma gaan opvullen. Uiteindelijk duurde het tot de jaren zeventig, voordat de Range Rover op de markt kwam. Een auto met de terreinvaardigheid van een Land Rover, maar met veel betere prestaties, meer comfort en weelderige luxe. De eerste grote SUV was geboren.
Extreem
De Range Rover Classic kreeg geen inschakelbare vierwielaandrijving zoals de Series 1, maar permanente aandrijving op alle wielen. Verder geen bladveren, want de Range Rover met zijn ladderchassis en starre assen werd van comfortabele schroefveren voorzien. In het begin had hij geen stabilisatoren en helde hij extreem over in bochten, maar dat werd later verbeterd. Verder had hij standaard schijfremmen, een lage gearing en het centrale differentieel was te blokkeren.
Achtcilinder
Om de prestaties omhoog te stuwen, hing er in de neus van de Range Rover Classic de bekende 3.5 V8 Rover-motor. In het begin met carburateurs, later met elektronisch injectie en uiteindelijk werd het blok opgeboord tot 4,2-liter. Diesels kwamen er ook. Handbak of automaat, het behoorde in zijn levenscyclus van 26 jaar ook tot de mogelijkheden. Over leeftijd gesproken, dit exemplaar komt uit 1987 en bewijst nog maar eens dat het een tijdloos en smaakvol ontwerp is. Groot, hoekig, chic en je kunt er nog steeds overal mee aankomen. Een stijlicoon, toen en nu.
Tijdreis
In het interieur neemt de Range Rover Classic je mee op een tijdreis. Een hoekig dashboard, harde kunststoffen, prachtig hout in de portieren, grote stoelen en enorme ramen. Je zit als een vorst en heel hoog boven het asfalt. Het stuur heeft een stevige weerstand en is indirect, waardoor je flink moet hoepelen op korte bochten. Dit exemplaar heeft stabilisatoren voor en achter, waardoor hij behoorlijk een bocht door gaat. Hij rolt en duikt, maar niet dramatisch veel. Het voelt vooral natuurlijk en comfortabel aan.
Beul en heer
De V8 in de Range Rover Classic heeft genoeg trekkracht bij lage toeren om de 1840 kilogram wegende Range Rover op snelheid te brengen. De motor roffelt op de achtergrond ontspannen en klinkt hoger in de toeren iets dreigender. De handgeschakelde vijfbak verlangt rustige gangwisselingen en dan is er soepel mee te rijden. Één hand aan het stuur, de andere op de armsteun, dikke sigaar in de mondhoek en zo dein je dagdromend tussen de Engelse heggetjes door. Deze Range Rover wordt te koop aangeboden door Brooks Classics in Utrecht voor 29.800 euro. Daarvoor krijg je een beul in het terrein en heer van stand op straat. Met die kwaliteiten was de Range Rover de grondlegger van het luxe SUV-segment.
Lees ook:
Ook interessant
-
Waarom Jos zijn Matra Jet 6 na 44 jaar nog steeds heeft
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde | Sjoerds Weetjes 426
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover