Coen Grutters
Coen Grutters Review 1 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Bentley Continental GT Speed verruilt W12 voor V8: hoe erg is dat?

De almachtige Bentley Continental GT Speed is ontdaan van vier cilinders. Wel krijgt hij er een elektromotor voor terug. Is deze vierde generatie daarmee nog altijd de ultieme reisgenoot?

Vierde generatie? Jazeker, zegt Bentley trots, want zo’n 64 procent van de onderdelen is nieuw. Dat is er niet aan af te zien. Er is overduidelijk voortgeborduurd op zijn voorganger uit 2018.

Van W12 naar hybride-V8

Voorheen kwam de Speed-uitvoering met de weergaloze twinturbo-W12, maar tijden veranderen, ook bij Bentley. Een geblazen 4,0-liter V8 is troonopvolger. De achtpitter wordt ondersteund door een elektromotor die in de versnellingsbak is verwerkt.

Bentley Continental GT Speed
(Afbeelding: Bentley)

Een bittere pil voor de conservatieve merkliefhebber. De W12 was bijzonder stukje techniek, maar laten we niet doen alsof de twaalfcilinder nou zo overweldigend klonk. De crossplane-V8 past met zijn lage roffel stiekem best goed bij deze statige GT. Wel is het achtcilindergebrul minder uniek. Maar ach, geef de downsizingtrend nog een paar jaar en iedereen zal hunkeren naar de brute V8 in het vooronder van je Bentley.

Bentley Continental GT Speed sterker dan ooit

Wie het enkel op de performance gaat, heeft sowieso niets te klagen. Het systeemvermogen bedraagt maar liefst 782 pk en 1.000 Nm koppel. Nooit eerder was er een Bentley met zo’n sterke aandrijflijn. Meer trekkracht dan een olietanker en dat is maar goed ook. Achter de achteras ligt een 25,9 kWh-accupakket en dat brengt de nodige kilo’s met zich mee. Het hybridesysteem zorgt voor zo’n 200 kilogram aan extra gewicht en zodoende lezen we bijna 2,5 ton als we de Continental op de weegschaal parkeren. Oef, dat is niet niks.

Het bewonderingswaardig hoe goed Bentley de kilo’s weet te verbloemen. Hiervoor heeft het als stalgenoot van Porsche de nodige goodies uit het Volkswagen-magazijn getrokken. Tweekamer-luchtvering, adaptieve dempers, actieve stabi’s, actieve vierwielaandrijving, torque vectoring en een elektronisch aangestuurd sper zijn allemaal aanwezig om het vuile werk op te knappen. Collega Peter Hilhorst testte de auto zelfs al op het circuit!

EV-mode op de Bentley Continental GT Speed

Het extra gewicht wordt gecompenseerd met 190 pk en 450 Nm koppel aan elektrokracht. Opvallend genoeg is dat voldoende om het bakbeest met enig tempo in EV-modus te doen accelereren. Dat doet hij tot 140 km/h en hij houdt het maximaal 81 kilometer vol. In de andere rijmodi versoepelt de elektromotor de schakelmomenten en rijkt hij zijn koppel aan als de brandstofmotor en zijn turbo’s nog op stoom moeten komen.

Bentley Continental GT Speed
(Afbeelding: Bentley)

Het laden van de batterij kan met maximaal 11 kW, maar dat hoeft niet per se aan de stekker. Niet alleen beschikt de GT over regeneratief remvermogen, ook kan de V8 het batterijpercentage op niveau houden. De verbrandingsmotor kan de accu eigenhandig met 11 kW opladen. De plaatsing van de accu zorgt voor een betere gewichtsverdeling dan voorheen.

Waarom Bentley een Continental GTC helemaal niet zag zitten | Sjoerds Weetjes 399

Nadeel is wel dat het van de bagageruimte wegsnoept. Er zijn nog maar 260 liter beschikbaar om je koffers in te proppen. In de GTC-versie is het nog veel erger. Ook de dakconstructie eist ruimte op, waardoor er een lachwekkende 134 liter kofferbakruimte over is.

Het grootste voordeel van de hybride-V8

Een groot voordeel is wel dat de geëlektrificeerde aandrijflijn de uitstoot fors omlaag brengt tot slechts 29 gram CO2 per kilometer. Minder CO2-uitstoot betekent minder bpm-straf en dus een lagere nieuwprijs.

Continental GT Speed

Bentley

8.5 Score

Pluspunten

  • Zeer veel vermogen
  • Mogelijkheid om elektrisch te rijden
  • Goedkoper dan voorheen

Minpunten

  • Erg zwaar
  • Beperkte bagageruimte
  • Minder uniek dan zijn voorganger met W12

Downsizing, ook Bentley moet eraan geloven. De Continental GT Speed heeft zijn W12 gedag gezwaaid, maar zijn kernwaarden niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.