Coen Grutters
Coen Grutters Review Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Leapmotor C10: Stellantis haalt ruime EV uit China naar Nederland

Stellantis en het Chinese Leapmotor zijn in 2022 een joint venture gestart en brengen nu hun eerste EV-modellen naar Europa. Eén daarvan is de Leapmotor C10.

Het andere model is de Leapmotor T03 waarmee we eerder deze week kennis maakten. Waar de T03 een A-segmenter is die zich meet met de allergoedkoopste elektrische auto van ons land, is de Leapmotor C10 een elektro-SUV van groter formaat. Met zijn 4,74 meter lange koets is hij qua formaat vergelijkbaar met een Tesla Model Y en daarmee valt hij in het D-segment.

Leapmotor C10 als ruime EV

Waar het model in uitblinkt, is zijn binnenruimte. Met name op de achterbank zit je prinsheerlijk. Zelfs volwassenen rond de twee meter hebben niets te klagen. Nou ja, hooguit over de pompoenoranje interieurkleur. Gelukkig is zwart ook een optie. Helaas komt die ruimte met een prijs. De kofferbakinhoud van 435 liter houdt immers niet over. Klap je de banken neer dan ontstaat er 1.410 liter aan bagageruimte. Voordeel is wel dat het dankzij de grote kofferbakklep en de vlakke vloer zeer bruikbare ruimte is. Ook is er een frunk van meer dan 30 liter waar je de laadkabel in kunt proppen.

Op de voorste zitrij is het eveneens prima vertoeven. De stoelen zijn elektrisch verstelbaar, al blijven de instelmogelijkheden voor met name de bijrijdersstoel vrij beperkt. Het stuur is in hoogte en diepte verstelbaar, al zouden we hem graag nog iets dichter naar ons toe kunnen trekken. Vlak achter het stuur vind je een digitaal instrumentarium waarop onder meer de belangrijkste rij-informatie en navigatie weergegeven wordt.

Groot infotainmentscherm

Rechts daarvan prijkt een groot infotainmentscherm op het dashboard. Het is zelfontwikkelde software op Android-basis en komt qua layout sterk overeen met veel andere EV’s. Het scherm reageert vlot op onze aanwijzingen, maar voor zaken zoals de bediening van de ventilatierichting hadden we liever fysieke knoppen gezien. Ook zou het uitschakelen van de ontzettend hinderlijke ADAS-functies veel minder klikken moeten vergen. Verder valt op dat het beeld van de achteruitrijcamera nogal korrelig is en soms een beetje hapert. Niet handig als je op enkele centimeters van het paaltje achter je manoeuvreert. Overigens is rijden op lage snelheid sowieso niet heel prettig, omdat er onder de 30 km/h een constante bromtoon (de voetgangerswaarschuwing) door de auto klinkt.

Leapmotor C10 SUV elektrische auto EV
(Afbeelding: Leapmotor)

De C10 kent drie standen: Eco, Comfort en Sport. Je kunt deze selecteren voor zowel de gasrespons als de besturing. In beide gevallen komt de Leapmotor C10 het beste tot zijn recht in de sportstand. De besturing in de andere twee rijmodi is ongekend licht en de gasrespons heeft de nodige vertraging. In de sportstand voelt de auto het meest naturel, zij het dat er nog altijd het nodige stuurgevoel ontbreekt. Op de achteras ligt een elektromotor die 217 pk en 320 Nm koppel levert. Een prima hoeveelheid vermogen die goed bij de auto past. Niet te veel, niet te weinig. De 0 tot 100-sprint legt hij af in 7,5 seconden en de topsnelheid bedraagt 170 km/h. Vertragen is minder prettig, omdat het rempedaal erg sponzig aanvoelt.

Het onderstel van de EV is tamelijk straf afgesteld om rol- en duikbewegingen te beperken. De C10 weegt net geen twee ton en een flink deel van het gewicht is toe te rekenen aan de 69,9 kWh-accu. Daarmee haalt hij een WLTP-range van 420 kilometer. Het verbruik is met een opgegeven waarde van 19.8 kWh/100 km niet denderend. Ook de laadprestaties laten te wensen over. Aan de DC-lader haalt de C10 maximaal 84 kW. Dat doen veel concurrenten beter. Nederlanders mogen (net als de Duitsers en Belgen) nog van geluk spreken, want bij ons zal de C10 aan de AC-paal 11 kW weten te halen. In andere landen blijft het voorlopig bij een ondermaatse 6,6 kW.

Prijs van de Leapmotor C10

Gelukkig is de EV niet al te prijzig. De elektrische auto komt in twee uitvoeringen: Style en Design. De Style koop je in Nederland voor 39.050 euro. Daarvoor krijg je een donkergroen exemplaar zoals in onze video. Voor wit, lichtgrijs, donkergrijs en zwart moet 800 euro bijbetaald worden. Onder meer een multifunctioneel stuurwiel met stembediening, groot panoramadak met elektrisch zonnescherm, adaptive cruise control, ledverlichting, warmtepomp, parkeersensoren en 360-gradencamera behoren tot de standaarduitrusting.

Leapmotor C10 SUV elektrische auto EV
(Afbeelding: Leapmotor)

De Design-uitvoering kost 40.550 euro en daarin geniet je van extra features zoals stuurverwarming, verwarmde en gekoelde stoelen, privacyglass achter, een elektrisch bedienbare achterklep en 20-inch wielen (in plaats van de standaard 18-inch wielen). Geen gekke prijs voor een elektrische auto van dit formaat. Daar komt bij dat Stellantis al over een uitgebreid dealernetwerk beschikt, waar je als consument terecht kunt. Wie in de markt is voor een praktische, elektrische gezins-SUV, doet er goed aan ook deze Leapmotor C10 in overweging te nemen. Nog niet klaar voor een EV? Heb dan nog even geduld. Volgend jaar presenteert het merk namelijk een C10 met range extender.

Voyah opent met Courage aanval op Tesla Model Y

C10

Leapmotor

6.5 Score

Pluspunten

  • Degelijke uitrusting
  • Veel ruimte voor passagiers
  • Prima aandrijflijn
  • Stellantis-netwerk achter de hand

Minpunten

  • Matige laadprestaties
  • Opdringerige ADAS-functies
  • Sponzig rempedaal
  • Weinig feedback in de besturing

De Leapmotor C10 lijkt een van de zovele elektro-SUV's uit China en op een aantal fronten klopt dat ook. Het design is fraai, maar niet uniek en ook het interieur hebben we (op de kleur na) al vaker gezien. Wat de C10 wel biedt is een gunstige prijs, veel ruimte voor de passagiers en een dealernetwerk van Stellantis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.