Coen Grutters
Coen Grutters Review 28 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Rijtest met de Lucid Air Touring: hoe goedkoper, hoe beter?

De 1.111 pk sterke Lucid Air Dream Edition was indrukwekkend, maar een tikkeltje prijzig. Het wachten was op goedkopere modellen zoals deze Lucid Air Touring. Maken het lagere prijskaartje en de nog altijd imposante cijfers dit de beste elektrische auto op de markt?

De Dream Edition verdwijnt binnenkort uit het gamma. Dan is er enkel nog keuze uit de Pure, Touring en Grand Touring. De Pure is met een prijskaartje van 115.000 euro de instapper, gevolgd door de Touring (134.000 euro). De Grand Touring (165.000 euro) vormt voorlopig het nieuwe topmodel. Wij voelden de Touring – misschien wel de sweet spot tussen prestaties en prijs – aan de tand.

Specificaties van de Lucid Air Touring

De Touring komt net als de 487 pk sterke Pure met een 92 kWh-accupakket, maar heeft met 629 pk beduidend meer vermogen. Dat is een tandje kleiner dan de batterij waarmee de GT geleverd wordt. Aan actieradius echter nog altijd geen gebrek. Afhankelijk van het formaat wielen, kom je tussen de 648 en 725 kilometer ver op een volle accu.

Lucid Air Touring frunk test review rijtest
(Afbeelding: Autovisie)

Tegelijkertijd is de Lucid Air Touring, net als de andere modellen, voorzien van een 900-volt laadsysteem waarmee snelladen met meer dan 300 kW mogelijk is. Lucid noemt zijn systeem de ‘wunderbox’. Dit systeem stelt de Air binnenkort ook in staat bi-directioneel te laden. Techniek die inmiddels ook de interesse van Aston Martin heeft gewekt en ook in zijn toekomstige EV’s te vinden zal zijn.

Elektrisch ruimtewonder

Door het slim verpakken van de accucellen, is de Lucid Air opmerkelijk ruim vanbinnen. Passagiers op de achterbank kunnen van NBA-formaat zijn en nog komen de knieën niet in aanraking met de voorstoelen. Er zit een kuil in de bodem waar de voeten kunnen rusten. Ook aan hoofdruimte schort het niet. Dit mede dankzij het glazen dak dat in de Touring en GT optioneel te krijgen is. Die 830 pk sterke GT heeft echter als nadeel dat door zijn grotere accupakket de extra voetruimte voor achterbankpassagiers komt te vervallen.

Waarom de elektrische auto van Huawei Tesla van zijn troon kan stoten

Datzelfde zal gelden voor de Lucid Air Sapphire die binnenkort ten tonele zal verschijnen. Dit is het performance label van Lucid. Zoals BMW dat heeft met M en Mercedes met AMG. De Air Sapphire zal een ongekende 1.234 pk leveren waarmee hij volgens de Amerikaanse fabrikant in slechts 1,89 seconde van 0 naar 100 km/h sprint.

Lucid Air voor minder dan 100.000 euro

Ook de betaalbaardere Air-uitvoering blijkt onverminderd indrukwekkend. Uiteraard is 115.000 euro voor de Pure en 134.000 euro voor de Touring nog altijd een flinke smak geld. Lucid komt echter binnenkort met een achterwielaangedreven variant van de Pure, die naar verluidt minder dan een 100.000 euro moet kosten. Dan wordt het plots wel heel interessant.

Air Touring

Lucid

9 Score

Pluspunten

  • Indrukwekkende actieradius
  • Meer dan genoeg vermogen
  • Veel bagageruimte
  • Beeldig panoramadak
  • Snelladen kan met meer dan 300 kW
  • Veel ruimte voor passagiers op de achterbank
  • Sportief onderstel

Minpunten

  • Een nog flink prijskaartje
  • Afwerking niet op het niveau van de gevestigde premiummerken

De Lucid Air Dream Edition gooide hoge ogen met zijn uiterst indrukwekkende prestaties. De Lucid Air Touring doet dat met zijn nog altijd indrukwekkende prestaties, maar dan voor ruim 80 mille minder. De techniek aan boord behoort tot de absolute top. Datzelfde kan datzelfde (nog) niet gezegd worden over de interieurkwaliteit, al is het zeker niet slecht. Bovendien zit je dankzij het kleinere 92 kWh-accupakket rianter in de Pure en Touring dan in de duurdere uitvoeringen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.