428 pk sterke Smart #1 Brabus is wolf in schaapskleren
We kennen Brabus als tuner van Mercedes G-klasses en rijk uitgeruste modellen van Smart, zoals de eerste ForTwo. Nu staat er een nieuwe Smart van Brabus: de #1. Ditmaal blijft het niet bij uiterlijke upgrades. Ook technisch is de Brabus anders dan de normale #1. Kan dit zijn meerprijs van 7.500 euro rechtvaardigen?
Van een afstand is niet te zien dat het hier om de Brabus-uitvoering gaat. Maar als je goed kijkt, is hij te herkennen. Zo heeft deze uitvoering rode accenten aan de voor-, achter- en zijkant en lijkt de auto stoerder door luchthappers net onder de motorkap. Maar hoewel deze uitvoering een extra motor op de vooras heeft, zijn de luchtdoorlaten niet functioneel.
Smart #1 Brabus met 428 pk!
Sterker nog, het is ronduit ingetogen in verhouding tot de prestaties. De standaard Smart #1 heeft een elektromotor op de achteras die goed is voor 272 pk. Brabus heeft er een AWD van gemaakt door er een 156 pk elektromotor bij te plaatsen die de voorwielen aandrijft.
Dat de auto niet gericht is op sportief rijden, is duidelijk. Hoewel er zeker wat stuurplezier te beleven valt, is bij dagelijks gebruik niet te voelen en te zien dat deze EV in 3,9 seconden van 0 naar 100 km/h sprint. In een bocht is er niet veel bodyroll, al is het onderstel niet hard afgeveerd. Daarmee kun je ook deze Brabus #1 prima als snelwegcruiser inzetten. Met functies als adaptieve cruise control en lane assist ontbreekt het de bestuurder aan niets.
Hoewel de Brabus snel, luxe en comfortabel is, heeft-ie ook een paar nadelen. Zo heeft elke Smart #1 hetzelfde accupakket van 66 kWh. Volgens de WLTP-criteria kom je hier 400 kilometer ver mee. De versies met enkel achterwielaandrijving komen 20 en 40 kilometer verder. Laden van alle varianten kan met maximaal 150 kW aan de snellader. Welke uitvoering je ook kiest, Apple Carplay en Android Auto behoren niet tot de standaarduitrusting. Dat voelt toch vreemd als je bijna 49 mille aan deze Brabus uitgeeft.
Smart
#1 Brabus
Pluspunten
- Snel
- Comfortabel
- Fraai interieur
- scherpe besturing
Minpunten
- Infotainment vergt gewenning
- Achterwielaandrijving is al leuk
- Standaard geen Apple Carplay of Android Auto
Hoewel de meerprijs van 7.500 euro voor deze Brabus-uitvoering door plaatsing van een extra elektromotor en een beter uitgerust interieur te rechtvaardigen is, kun je ook al een flinke dosis rijplezier beleven in de versie met enkel achterwielaandrijving. De duurdere Brabus is voor hen die meer willen dan dat. Extreme sprinttijden in een burgerlijk jasje.
Lees ook:
Ook interessant
-
In de Bentley Continental GT Speed zit nog altijd genoeg… speed
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover