Wat levert de vernieuwde Dacia Spring voor 18.950 euro?
De titel ‘goedkoopste elektrische auto van Nederland’ is natuurlijk leuk, maar geeft de Dacia Spring het ook genoeg inhoud?
In de Dacia Spring moet het budgetgevoel minder overheersen. Met een compleet vernieuwd uiterlijk en een grondig verbouwde cabine als speerpunten. Alleen het dak van de Spring is nog uitwisselbaar met zijn voorganger, terwijl de rest van het koetswerk duidelijk de huisstijl draagt die geïntroduceerd werd met de Duster. Geen glimmers meer, maar hoogglans zwarte panelen met witte accenten, modieuze led-dagrijverlichting met halogeenkoplampen daaronder. De achterzijde vertoont een grote glimmende zwarte strip en kleine achterlichten om de kont breder te doen lijken.
Dacia Spring is krap op de achterbank
Het interieur van de Dacia Spring is een stuk frisser. De grauwe, fantasieloze vlakken hebben plaats gemaakt voor vrolijke witte accenten, een fraaie snelheidshendel en op de topversie een fatsoenlijk navigatiesysteem.
De stoelen zijn nog altijd kort en vlak, maar door het voortaan in hoogte verstelbare stuur is er een redelijke zitpositie te vinden. Dat valt achterin niet mee voor volwassenen, want de knieën boren zich in de rugleuning van de voorstoelen. Voor twee kinderen is het prima te doen. De kofferbak is met 308 liter voor dit formaat auto acceptabel.
Goedkopere EV is er niet
De Dacia Spring heeft een basisprijs van 18.950 euro voor de variant met 44 pk en de 65 pk uitvoering kost 1000 euro meer. Altijd doen als je geregeld op de snelweg komt. Deze zogenoemde Expression heeft handbediende airco, cruise control, wat verplichte veiligheidshulpjes en parkeersensoren achter.
Beter kies je de Extreme die alleen met 65 pk wordt geleverd. Dan is er een multimediasysteem met navigatie aanwezig, een parkeercamera, draadloze Apple Carplay of Android Auto, elektrische ramen rondom, elektrisch bedienbare spiegels, vehicle to load en koperkleurige accenten. Dan kost hij 20.950 euro en dan is hij nog de voordeligste EV op de markt.
Dacia Spring is een slome lader
De Dacia Spring heeft een 26,8 kWh accupakket, waarmee hij 225 kilometer moet kunnen halen. In ideale omstandigheden met maximum snelheden van niet meer dan 100 km/h kwamen we daar redelijk bij in de buurt.
Met zijn laadprestaties beweegt hij zich ook aan de onderzijde van de markt, want hij kan alleen 1-fase laden en dan duurt het zeker vier uur om de accu te vullen. Tegen bijbetaling van 600 euro kan alleen de 65 pk versie snelladen met 30 kW, waardoor het 45 minuten duurt om van 20% naar 80% te laden.
Verbeterd stuurgevoel in de EV
Een beetje behelpen is het wel in de Dacia Spring, maar dat valt verder aan het stuur wel mee. De stuurbekrachtiging is gewijzigd en dat heeft een veel beter stuurgedrag opgeleverd. Voorheen was dat vederlicht en artificieel, zoals de stuurwielen van oude spelcomputers. Er is nu meer tegendruk, hij blijft beter hangen in de nulstand en de voorzijde reageert vlotter op stuurbewegingen.
Fiat Grande Panda: nieuwe budget-EV zonder gedoe met stekker
Het onderstel heeft behoorlijk wat veerspanning om de accu te dragen met als gevolg dat hij wat onrustig hobbelt op slecht wegdek. De demping is wel soepel en de veerwegen zijn lang om drempels probleemloos weg te slikken. Niets mis mee en dat geldt voor meer zaken.
Spring
Dacia
Pluspunten
- Goedkoop
- Opgeknapt interieur
- Verbeterd rijgedrag
Minpunten
- Beperkte range
- Matige laadprestaties
- Kleine stoelen
Onbedreigd de goedkoopste elektrische auto van het moment. De Dacia Spring heeft zo zijn beperkingen, maar geeft minder het budgetgevoel dan voorheen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Wees er snel bij: EV-subsidie stopt dit jaar en de pot is bijna leeg
-
Wauw! Man bouwt waanzinnige Tesla Roadster van Model 3
-
Porsche Taycan-klanten krijgen het erg zwaar
-
Vet! Amerikaanse politie rijdt voortaan in deze dikke EV
-
Dit is de eerste elektrische auto van Suzuki
-
Helft Nederlanders moet niks hebben van gebruikte elektrische auto
-
Prijs tweedehands elektrische auto’s verder gedaald, bijna 6.000 euro goedkoper
-
Duurtest Volvo EX30: zo ervaren niet-autoliefhebbers de EV
-
Tesla Model X in garage vat plots vlam na overstroming
-
Leapmotor C10: Stellantis haalt ruime EV uit China naar Nederland
-
Prijsknaller Leapmotor T03: de beste budget-EV van Nederland?
-
Televisie- en magnetronfabrikant bouwt opvallende MPV