Zo komt Saab 900 Cabrio aan zijn softtop | Sjoerds Weetjes 338
Met de wetenschap van nu, heeft Saab met de eerste generatie 900 Cabriolet een succesvol model neergezet. Tenminste, als je kijkt naar de populariteit van de open vierzitter nú. Het is een echte klassieker. Maar destijds werd het management van Saab niet zo vrolijk van de 900 Cabriolet. Hoe dat zit, legt Sjoerd van Bilsen je uit in deze aflevering van Sjoerds Weetjes.
Sjoerd geeft geen antwoord op de vraag of de directie van Saab destijds ooit heeft getwijfeld of het een vervolg moest geven aan de open 900. Feit is dat het management wist wat er mis met de eerste 900 Cabriolet was. Er is dus een tweede generatie verschenen.
Een nieuwe editie onder dezelfde naam
Deze generatie ging na een restyling als 9-3 door het leven en werd vervangen door een nieuwe editie onder dezelfde naam. Dat er uiteindelijk geen vierde generatie kwam, heeft niets met een besluit van de productplanners te maken. De Saab-ontwerpafdeling werkte nota bene aan een 9-1 Cabriolet. Nee, Saab-eigenaar General Motors trok de stekker uit de Zweedse divisie, al deed het later de minimale restanten van het merk over aan een andere partij, Spyker om precies te zijn.
Door die plotselinge verkoop, op het moment dat er een recordaantal nieuwe modellen voor Saab op de tekentafel lagen, stootte General Motors Saab af om zelf uit de financiële problemen te komen. Dat betekende het einde van de 900 en 9-3 Cabriolet.
Sjoerds Weetje Saab 900
Centraal in deze aflevering staat de tweede generatie 900 Cabriolet. Niet alleen omdat het een fraaie open auto is, Sjoerd vertelt het verhaal achter de linnen kap van de open 900. Saab heeft het dak, net als het bij de eerste generatie deed, laten ontwikkelen door een externe partij. Hoe dat zit, legt Sjoerd je uit in Sjoerds Weetjes 338.
Waarom je met je dertiende maand een oude Saab 900 moet kopen