Sjoerds Weetjes #93: De extreme Bugatti Divo
Een oplage van veertig stuks, een prijs van 5 miljoen euro (exclusief belastingen), een lager gewicht, een hogere downforce… Over de Bugatti Divo valt zoveel te vertellen. Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen mocht exclusief de gelimiteerde Bugatti in een afgesloten Duitse fotostudio bekijken en legt je de verschillen met de Chiron uit.
In de fotostudio in het Duitse Hamburg zit Bugatti’s topman Stephan Winkelmann relaxt onderuit gezakt. Hij kijkt in de richting van de Divo, het allernieuwste model van de Franse autobouwer. Slechts 40 zullen er volgen voor een prijskaartje van vijf miljoen euro exclusief belastingen. De Divo is het eerste project onder zijn supervisie. Afgelopen januari trad Winkelmann aan bij het legendarische merk. Hij zette direct de ontwerp- en ontwikkelingsafdeling op scherp door hen te vragen de meest exclusieve, sportieve en ultieme gelimiteerde Bugatti uit te werken. De enige restricties? Tijd en kosten. In enkele maanden tijd creëerden de ontwerpers en techneuten de Divo. Afgelopen mei kon er een eerste schets worden getoond, waarna direct de bezitters van een Chiron toehapten. Maar de animo was groter dan het geplande productievolume, zodat Bugatti nu een wachtlijst voor de strikt gelimiteerde Divo heeft.
Dr Jekyll and Mr Hyde
Onder de witte lampen in de fotostudio ziet de Divo er een tikkeltje sinister uit. Het licht accentueert het hertekende lijnenspel met meer vouwlijnen en luchtkanalen in de grijze carrosserriekleur. Het volledige koetswerk is opnieuw van de tekentafel gekomen. Noodzakelijk aangezien Bugatti met de Divo een andere weg inslaat dan met de Chiron. Waar de bekende luxueuze en razendsnelle Chiron een Dr Jekyll and Mr Hyde rol vervult door geschikt te zijn voor zowel een rustige rit naar een gala-avond als een hogesnelheidsrun op de Duitse Autobahn, daar is de Divo bedoeld voor het plezierige bochtenwerk. Door modificaties aan het onderstel en de besturing en een upgrade van het aerodynamische pakket, is de Divo rapper in bochten. Winkelmann legt uit dat het verschil in tijd op het handling-circuit van Nardo in Zuid-Italië liefst acht seconden met de Chiron bedraagt. Door de toegenomen downforce (maximaal 90 kg) ligt de topsnelheid lager dan die van de Chiron. De topspeed-modus is achterwege gelaten, zodat de Divo geen 420 km/h maar 380 km/h haalt. De hoofdreden is veiligheid voor de inzittenden, aangezien de downforce is toegenomen tot 456 kg terwijl de banden identiek aan die van de Chiron zijn.
Airduct
Om het hogere prestatieniveau te realiseren is de carrosserie van de Divo sterk afwijkend van de Chiron. Door de hertekende lijnen oogt de Divo breder, wat wordt versterkt door de luchtroosters in het front en de pijlvormige achterlichtunits. Direct in het oog springen de voorste lichtunits. De twee maal vier hoekige lampen hebben plaatsgemaakt voor led-lichtstrips. Ze zijn op de uiterste hoeken geplaatst om het vooraanzicht van laag en breed te laten lijken. In de voorklep, die onveranderd geopend kan worden, is een airduct opgenomen. Door het luchtkanaal neemt de downforce vóór met maar liefst 60 kg toe.
Bugatti Atlantic
In het herziene dak zijn eveneens luchtstroomopeningen opgenomen. Niet alleen oogt de Divo daardoor lager, het zorgt tevens voor een betere luchtstroom. De rijwind wordt richting de tot 1,83 meter verbrede spoiler van carbon fibre geleid. De zogeheten Atlantic-vin is behouden gebleven, maar dat was een vereiste van Winkelmann. Net als het hoefijzer en de C-vorm in de flank maakt de vin deel uit van het Bugatti-dna. Het is echter geen stijlelement alleen. Door de scheiding raakt de rijwind boven de warme motor niet in conflict, wat de luchtstroom verbeterd. De 8.0 W16-motor is onaangetast. Het blok met vier turbo’s levert onveranderd 1500 pk en genereert een koppel van 1600 Nm.
Bugatti Divo gewicht
In totaliteit heeft Bugatti het gewicht van de Divo met 35 kg weten te reduceren, maar dat is te verwaarlozen op een totaalgewicht van twee ton. De wielen wegen 6 kg minder en ook een dunnere achterruit, lichtere ruitenwisserarmen, lichter audiosysteem en minder isolatiemateriaal dragen hun steentje bij.
Bugatti Divo achterspoiler
Stephan Winkelmann noemt het model in de Hamburgse studio een studiemodel, maar wel een die voor 99,9% definitief is. Tijdens de ontwikkeling van het model is op alle vlakken rekening gehouden met de productiemogelijkheden van de nieuwe componenten. Bovendien, moesten de kosten van het totale project in de gaten worden gehouden, aangezien het opnieuw homologeren van onderdelen zeer kostbaar is. De fonkelnieuwe achterspoiler kent bijvoorbeeld een subtiele afronding, die voldoet aan de eisen voor voetgangerveiligheid.
Bugatti Divo levering
Mede door de homologatie van de nieuwe componenten en de het vervaardigen van de onderdelen door toeleveranciers start de bouw van de eerste Divo op z’n vroegst eind 2019, waarna het eerste exemplaar in 2020 aan de gelukkige, gefortuneerde koper wordt afgeleverd. Bugatti maakt alle veertig exemplaren in 2020 en 2021. De totale oplage komt bovenop de 500 stuks die de Franse autobouwer van de Chiron plant.
Lees ook:
Ook interessant
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover
-
Waarom de Ford Capri de Johan Derksen in ons bovenhaalt