Tesla Autopilot 8.0 geeft radar grotere rol
Tesla blijft Model S- en Model X-rijders als betatesters gebruiken en introduceert Autopilot 8.0. De softwarematige update geeft radar een grotere rol in Autopilot. Voorheen leunde de semi-automatische functie van Tesla vooral op camera’s.
Tesla ligt sinds 7 mei onder vuur in de Verenigde Staten. Op die datum kwam de Amerikaan Joshua Brown om het leven toen zijn semi-autonoom rijdende Model S op een vrachtwagen klapte. Volgens Tesla konden de camera’s van het Autopilot-systeem de witte truck niet zien tegen de fel witte hemel erachter. Daarbij zou de bestuurder zelf niet hebben zitten op te letten. Naar verluidt keek Brown een film op een draagbare DVD-speler.
LEES OOK: RDW WIL GEGEVENS DODELIJK TESLA MODEL S-ONGELUK INZIEN
Of het ongeluk Tesla nou aan te rekenen is of niet, feit blijft dat Autopilot als technologie nog steeds in de betafase zit. En update 8.0 – een forse – lijkt een reactie vanuit Tesla op de gebeurtenis op 7 mei. Camera’s hadden tot nu toe altijd de leidende rol in Autopilot, maar vanaf update 8.0 is de boordradar (die Tesla’s sinds oktober 2014 hebben) het belangrijkste oog op de weg.
Gedetailleerdere informatie
Het probleem met de radar van de Model S en Model X was voorheen dat het apparaat obstakels zag die er niet waren. Het kon bijvoorbeeld een colablikje op de weg aanzien voor iets veel groters. Door de nieuwste softwareupdate is de radar in staat om veel gedetailleerdere informatie over zijn omgeving te verzamelen. Daardoor hoeven de beelden niet langer bevestigd te worden door de boordcamera’s van de Model S of Model X.
White list
Verder kan de radar nu om obstakels heen kijken. Door een signaal via bijvoorbeeld het asfalt om een hoek te laten ‘stuiteren’, kan het systeem zien of er iets voor een voorligger rijdt. Bovendien wordt radarinformatie nu opgeslagen en gedeeld. Als een aantal Tesla’s een brug over een weg onterecht aanzien voor een obstakel en merken dat ze er gewoon onderdoor kunnen rijden, delen ze dit gegeven en komt de locatie op een zogenoemde ‘white list’. Andere Tesla’s weten dan dat ze dit ‘obstakel’ kunnen negeren en dus niet hoeven te remmen.
Drie waarschuwingen
Eveneens nieuw is een functionaliteit die Tesla Autopilot al vanaf het begin had moeten hebben. Tot voor kort waarschuwden Tesla’s hun bestuurders alleen dat ze de handen aan het stuur moeten houden bij een ingeschakelde Autopilot. Nu verbindt het systeem er ook consequenties aan. Als een berijder na drie waarschuwingen het stuur nog niet vastpakt, schakelt Autopilot zichzelf uit. De semi-autonome systemen van andere autofabrikanten waren hier altijd al streng in.
Lees ook:
Ook interessant
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover
-
Waarom de Ford Capri de Johan Derksen in ons bovenhaalt