Dennis Wilman
Dennis Wilman Video 27 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Test: Mercedes-Benz GLB – een soort Mini-GLS – VIDEO

Een compacte SUV met flink wat ruimte en goede off-roadcapaciteiten. Dat is de Mercedes-Benz GLB op het eerste gezicht. Maar maakt hij dit beeld ook werkelijkheid? Dries van den Elzen vertelt het je.

In navolging van alle A, B en CLA derivaten die gebruik maken van Mercedes’ compacte platform is dit de GLB. In plaats van te kiezen voor een soort verlengde B-klasse (zoals BMW wél gedaan heeft met zijn 2-Serie Gran Tourer), is men met een momenteel populairdere SUV op de proppen gekomen. Er is lang getwijfeld over het uiterlijk, maar uiteindelijk is de voorkeur uitgegaan naar een soort Mini-GLS. Dus niet het hoekige en stoere van een G-klasse, maar het langgerekte en afgeronde dat de rest van het modellengamma ook typeert. Toch is de GLB weldegelijk als behoorlijk serieuze offroader te krijgen. Sowieso met vierwielaandrijving die optioneel aan te vullen is met een offroadpakket. Voor ons Nederlanders waarschijnlijk minder interessant.

Niet altijd even soepel

Hier zal de Mercedes-Benz GLB 200 met 163 pk 1,3 liter turbo en zeventrapsautomaat vermoedelijk succesvoller zijn. Een voor ons inmiddels zeer bekende aandrijflijn die relatief zuinig is en voldoende vermogen bij de voorwielen afgeeft, maar door een trage automaat en een smal werkgebied van de motor niet altijd even soepel reageert. Spaar als het even kan door voor een van de tweeliters, al kan de instapprijs van 50.422 euro dan rap oplopen. Reken op 62.975 voor de 224 pk sterkte 250 4MATIC, en tegen de 80.000 euro voor een GLB 35 AMG! Diesels met vermogens tussen de 116 en 190 pk zijn er ook en kosten tussen de 52.836 en 64.612 euro.

Ruim

Geen goedkope auto dus, maar dat is aan het interieur ook wel af te zien. Als je het goed aankleed met het MBUX breedbeeldscherm en links en rechts een sierpaneel, rijd je ook wel de mooiste auto van zijn segment. Ruim is de GLB ook, met optioneel een derde zitrij waar je het zelfs met een lengte van 1.80 meter nog een poos kunt uithouden. En dan is er op de tweede (verschuifbare) rij nog genoeg beenruimte over. Hoe de GLB zich op de weg gedraagt, kunnen we je beter in bovenstaande video laten zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.