Ramon Mens
Ramon Mens Video 2 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Top 5 Formule 1-stratencircuits van vroeger

De Grands Prix van Monaco, Canada en Europa worden nu in drie weken achter elkaar verreden op uitdagende stratencircuits. In het verleden raceten Formule 1’s nog veel vaker op stukken afgezette openbare weg. We maken rondjes over de meest spectaculaire stratencircuits.

5. Long Beach

Vanaf medio jaren zeventig tot in de jaren tachtig bestond er een Grand Prix van de Verenigde Staten-West, verreden in de straten van Long Beach, nabij Los Angeles. Een zware race door de nauwe baan, diversiteit in bochten en hoge temperaturen. Ga mee aan boord van de Tyrrell met Patrick Depailler.

4. Adelaide

De eerste échte Formule 1 Grand Prix in Australië vond plaats in 1985, in Adelaide – ook een uitdagende baan met veel rechte stukken en diversiteit qua bochten. Ook Albert Park in Melbourne, waar sinds 1996 de GP gehouden worden, is feitelijk een stratencircuit. Adelaide is echter veel traditioneler. Geniet mee tijdens dit racerondje vanuit de Lotus van Johnny Dumfries.

3. Valencia

Dat er even buiten deze Spaanse stad al jaren een permanent circuit ligt, maakte de organisatie van de GP van Europa niet uit: van 2008 tot 2012 werd er geracet in het havengebied. Die wedstrijden waren om te zien niet buitengewoon spannend, maar vanuit de cockpit is dit een verrassend mooie baan waarop serieus hoge snelheden worden aangetikt – getuige dit pole-rondje van Sebastian Vettel.

2. Detroit

Deze baan belichaamt de Formule 1 in de jaren tachtig: hard, ruig, hobbelig en van tijd tot tijd even heel donker (in dit geval door tunnels). Er werd van 1982 tot 1988 geracet om een ronde van het wereldkampioenschap Formule 1. Hoe heftig dit circuit in Motor City wel niet was, blijkt wel in deze video, waarin drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet zijn Lotus in de muur zet.

https://www.youtube.com/watch?v=K-AKekV1p3I

1. Nürburgring

Nog altijd de langste, meest illustere en dodelijkste baan in het collectief geheugen, die niet voor niets ‘De Groene Hel’ genoemd wordt. Je zou soms haast vergeten dat dit verraderlijke Eifelcircuit eigenlijk bestaat uit een stuk openbare weg (waarvoor wel tol wordt geheven), geopend in 1927. Deze onboardbeelden zijn van veertig jaar later en nog steeds indrukwekkend.

https://www.youtube.com/watch?v=n6aNnZ4q80s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.