Verschil van inzicht – Alpine A110S vs. Audi TT RS vs. Toyota GR Supra – Video
Drie begeerlijke sportcoupés volgens verschillende concepten. De Alpine A110S met een middenmotor, de Audi TT RS met vierwielaandrijving en de Toyota GR Supra met de klassieke lay-out. Wat is het lekkerste pakket? Autovisie-testredacteur Peter Hilhorst rijdt het drietal op de prachtige wegen in het Moezel-gebied.
De Alpine A110S is met een prijs van 77.900 euro de goedkoopste van de drie. Al kost zijn kostuum in Gris Tonnerre wel 4840 euro extra. Dat is een te billijken keuze, maar niet perse nodig. Standaard op de S-versie van de veelgeprezen A110 zijn wel de volgende zaken. De 1,8-liter viercilinder turbomotor levert 292 pk en daarmee is hij 40 pk sterker dan de basisversie. Met dank aan een opgedraaide turbodruk en een 400 toeren hoger gelegde begrenzer. Het koppel van 320 Nm is onveranderd om de automatische zevenbak met dubbele koppeling heel te houden. Maar de belangrijkste wijzigingen zijn onderhuids te vinden. Hij staat veel steviger in zijn schoenen dan de bijna tien mille voordeligere gewone Alpine. De veren zijn vijftig procent strakker, de anti-rolstaven zijn dubbel zo stijf, de rubberen veerwegbegrenzers zijn harder, de dempers zijn aangepast en hij staat op bredere banden. In vergelijking met de A110 kiest de scherpere S niet voor een veilig compromis, maar bewust voor hardere standpunten om te polariseren.
BMW-motor
De Toyota GR Supra wijst met een licht Duitse tongval op zijn prijs van 83.995 euro en in deze Premium-uitvoering van 86.495 euro. Iets meer dan de matgrijze Alpine, maar volgens de Japanners ook met veel meer hardware. De GR Supra is in samenwerking met BMW ontwikkeld en heeft een royale zes-in-lijn onder de kap. De opstelling is klassiek met de motor in lengterichting en de aandrijving op de achterwielen. Het Beierse turboblok heeft een inhoud van 3,0-liter, waaruit 300 pk en 500 Nm wordt gehaald. Via een automatische achtbak en een variabel sperdifferentieel wordt de kracht op het asfalt losgelaten. De GR Supra is niet alleen krachtiger dan de Alpine, maar luxer, groter en praktischer. Dat telt bij sommige aanhangers van de sportcoupé.
Hardcore Audi
De Audi TT RS heeft dwars voorin de befaamde 2,5-liter vijfcilinder turbomotor die gekoppeld is aan een automatische zevenbak met dubbele koppeling. De motor doet de Groep B-tijden herleven. Niet alleen door zijn karakteristieke roffel en geblaas, maar ook door zijn specificaties. Hij levert 400 pk en 480 Nm met een multi-platenkoppeling om de vierwielaandrijving te verzorgen. Hij overklast het duo met zijn sprintvermogen en stijgt ook bove n hen uit door zijn prijs. Met 94.720 euro kost hij minimaal 10.000 euro meer dan de andere twee, maar dit is niet zomaar een TT-RS. Dit is de meest wilde versie doordat hij een aantal ‘standpunten’ uit het Audi Sport-manifest voor draagt. Met stijvere veren, handmatig instelbare dempers, gesmede 20-inch wielen met semi-slicks van Pirelli, gegroefde remschijven met raceblokken, agressievere wielstanden en een dwarsverbinding onder de achterzijde. Het kan nóg extremer door de achterbank te laten verwijderen en daar een carbon klimwerk te laten plaatsen voor extra stijfheid. Had deze niet, maar desondanks is dit de meest hardcore Audi die we ooit op de redactie hebben gehad. Een extreme splintergroepering binnen het TT-programma die inclusief opties 110.000 euro kost.
Het complete verhaal lees je in Autovisie Magazine, dat nu in de winkels ligt!
Lees ook:
Ook interessant
-
In de Bentley Continental GT Speed zit nog altijd genoeg… speed
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover