VIDEO: Verjaardagscadeau Citroën, compacte Ami-One
Ter gelegenheid van haar 100e verjaardag komt Citroën dit jaar met twee studiemodellen. Daarvan wordt de eerste nu getoond. Het is een compacte, Smart-achtige elektrische stadsauto. Hoewel er van productie nog geen sprake is, heeft Citroën tijdens de ontwikkeling ervan er wel naar gekeken hoe de Ami-One gedoopte tweezitter in productie kan worden genomen.
Citroën presenteert de concept car van 7 tot en met 17 maart op de Autosalon van Geneve, maar twee weken terug werd Autovisie al in de gelegenheid gesteld om bij de geboorte van de Ami-One aanwezig te zijn. In een tijdsbestek van zo’n veertien maanden is de Ami-One ontstaan. In de eerste zes maanden werd het concept besproken en door de designafdeling uitgewerkt. Vervolgens werd het studiemodel gebouwd. Citroën besteedde de bouw van de auto uit aan een extern bedrijf.
Simplistisch
De Ami-One is niet zomaar een concept car. Het is geen wild idee van een van de designers. Er zit daadwerkelijk een verhaal achter. Op het moment dat de projectleider de filosofie van de auto uitlegt, zijn er overeenkomsten te leggen met een ander studiemodel, te weten de Cactus Concept uit 2007. Het uitgangspunt voor beide studies is lichtgewicht en een minimum aan onderdelen. Simplistisch design, zonder goedkoop over te komen. De Cactus redde het niet tot een serieproduct. Althans, het oer-idee. De naam daarentegen wordt sinds 2014 voor een model gebruikt.
425 kg
De naam Ami-One zou zomaar over een jaar of wat ook in het leveringsprogramma opgenomen kunnen zijn, bijvoorbeeld als opvolger van de C1 rond 2021. De auto is namelijk zo opgezet en geconstrueerd dat hij in productie genomen kan worden. Of Citroen daarvoor heeft gekeken naar of samengewerkt met Bolloré, de productcent van de e-Méhari, is niet bekend. Voor de carrosserie dient dan wel ander materiaal te worden gebruikt, want de Ami-One is nu van carbon fibre vervaardigd. Dat was deels noodzakelijk om de auto snel en eenvoudig te kunnen maken plus om het gewicht van de auto onder de 450 kg te houden. Het genoemde wagengewicht is namelijk van belang om de auto in een brommerklasse te laten vallen, waardoor er alleen een bromfietscertificaat nodig is om ermee te rijden.
QR-deurontgrendeling
De elektrisch aangedreven Ami-One is een eenvoudig model. Citroën heeft de auto zo getekend dat je zo min mogelijk componenten en onderdelen nodig hebt. De voorruit en de achteruit zijn niet uitwisselbaar, maar de beide deuren zijn identiek. Datzelfde geldt voor de stoelen, maar ook voor de wielschermen. Het zorgt ervoor dat je maar één onderdeel in plaats van twee hoeft te vervaardigen. De scharnierpunten van het portier zorgen er wel voor dat de deuren in tegengestelde richting bewegen. Gekozen is om de deur in de linkerflank aan de achterzijde te laten scharnieren, omdat dat de instap voor de bestuurder vergemakkelijkt.
Elastiek
De eenvoud van het model blijkt uit meer zaken, zoals de handmatig te bedienen schuiframen, het hardkunststoffen bodembedekking en de elastieken als opbergmogelijkheden. Maar functioneel zijn de gemaakte keuzes ook. Een portierslot ontbreekt omdat de auto via een QR-code ontgrendelt. Een instrumentarium ontbreekt, omdat je via een app op de smartphone -de telefoon leg je op de stuurkolom- de data over de auto krijgt.
Tandwieldesign
Op de auto ontbreekt het Citroën-logo niet, maar het merkwapen wordt niet via het traditionele embleem gecommuniceerd. Op de neus prijkt een sticker, want lichter en minder componenten. Onderaan het front, op de dorpels en de onderzijde van de achterkant zijn verwijzingen naar het Double Chevron gemaakt. De delen ogen als grote tandwielen, en daar is het logo van de 100-jarige autobouwer van afgeleid.
Autosalon van Genève
Het tweede studiemodel zal Citroën spoedig voorstellen. Dat model debuteert niet op de Autosalon van Genève 2019, zoals de Ami-One.
Citroen Ami-One – walk-around
Lees ook:
Ook interessant
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover
-
Waarom de Ford Capri de Johan Derksen in ons bovenhaalt