McLaren Artura: de stem van een nieuwe generatie – Review
Nieuw platform, nieuwe (hybride)aandrijving, nieuwe naamgeving: de Artura is de sportwagen die McLaren een nieuw tijdperk in moet loodsen.
Het verhaal van McLaren Automotive is er tot op heden één met twee kanten. Enerzijds zijn we als Autovisie enorm gecharmeerd geraakt van de manier waarop het merk uit Woking de rijder helemaal centraal stelt in z’n lichtgewicht en hi-tech supersporters. Anderzijds hebben we ook kritiek gehad op de soms wat steriele karakters van- en grote gelijkenissen tussen de auto’s die het merk tot nu toe geproduceerd heeft. Blijkbaar is de klantenkring het ten minste deels met ons eens geweest, want McLaren heeft financieel gezien betere tijden gekend dan het op dit moment doormaakt. Je zou kunnen stellen dat deze Artura een ‘make or break’ model voor het merk is.
Nieuwe aanpak
Nieuwe tijden vragen om een nieuwe aanpak, en daarom schuilt onder het bevallige, aerodynamisch gevormde (en door de kenner inmiddels moeiteloos als McLaren identificeerbare) bodywork een compleet nieuwe technische basis. Nog steeds wordt de auto opgebouwd rondom een koolstofvezel chassis, met aan weerszijde subframes. In het achterste huist een plug-in hybride aandrijflijn, bestaande uit een 585 pk drieliter twin turbo V6, een 95 pk ‘radial flux’ elektromotor en een achttraps automaat met dubbele koppeling en een mechanisch sperdifferentieel. Samen produceren V6 en E-motor 680 pk en 720 Nm, wat resulteert in een standaardsprint van drie seconden en een top van 330 km/h.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F06%2FMcLaren_Artura_Global_Test_Drive-0247.jpg)
En dat bij een CO2-uitstoot van slechts 104 g/km, dankzij een extern oplaadbaar 7,4 kWh accupakket van 80 kilo dat vlak achter de inzittenden op de bodem ligt. Daarmee kun je tot 31 kilometer volledig elektrisch rijden, maar het dient natuurlijk primair als extra vermogensbron. Door de elektromotor te gebruiken als generator, kan de auto het pakket altijd gevuld houden zodat je over het beloofde vermogen kunt beschikken totdat de brandstoftank leeg is. Ondanks al die techniek is het rijklaar gewicht onder de 1500 kilo gehouden.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F06%2FMcLaren_Artura_Global_Test_Drive-0005.jpg)
Puur rijden
Om de liefhebber van puur rijden tegemoet te komen wordt het rempedaal niet gebruikt voor regeneratief remmen, zodat het gevoel en de doseerbaarheid optimaal blijven. Ook behoudt McLaren de hydraulische stuurbekrachtiging voor het beste gevoel. De ophangingen zijn ook nieuw van ontwerp, maar nog steeds met draagarmen of een multilink, met variabele schokdempers. De gedragingen van dempers en aandrijflijn kun je in drie standen (comfort, sport en track) schakelen door middel van vlinderknoppen achter het stuur. Het bedieningsconcept is zo eenvoudig mogelijk gehouden. Ook dankzij een nieuw infotainmentschermpje dat op het eerste oog een stuk sneller en stabieler is dan het oude. Het belangrijkste van alles is natuurlijk de rijbeleving die uit alle nieuwe techniek voortvloeit. Die kunnen we je het beste in bewegend beeld tonen, dus kijk hieronder de video om te zien hoe de toekomst van McLaren eruit ziet, en klinkt!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F06%2FMcLaren_Artura_Global_Test_Drive-0240.jpg)
Lees ook:
Ook interessant
-
Voor 17.500 euro extra is je Porsche-droom compleet
-
Sportcoupé voor 20.000 euro: Ford Mustang GT vs. Nissan 350Z
-
De allereerste auto met klapkoplampen | Sjoerds Weetjes 444
-
Superruim, spotgoedkoop tanken en dat voor 31.000 euro
-
Conclusie na 16.500 km: de BMW i5 is een goede EV én 5-serie
-
Is deze Ferrari vernoemd naar topless fotomodel of juist niet? | Sjoerds Weetjes 443
-
Elektrische auto stil? Deze nieuwe BMW maakt superveel herrie
-
Mitsubishi Outlander PHEV krijgt het moeilijker dan z’n voorganger
-
Krankzinnig! Deze nieuwe Renault 5 Turbo 3E komt er echt
-
Afschrijvingsknallers! Bentley Flying Spur vs. Volkswagen Phaeton
-
De Volvo 164 van Coen is een luxueuze directiewagen
-
Tesla Model Y is Chinese concurrentie nog steeds te slim af