Brengt het elektrische GTX-label genoeg spanning? – Volkswagen ID.4 GTX – Review
Volkswagen start een nieuwe sportlabel onder de noemer GTX. Exclusief voor zijn elektrische modellen. Gaat dit net zo iconisch worden als het GTI-label? Aan de sterke ID.4 GTX de eervolle taak om een onuitwisbare eerste indruk te maken.
De Volkswagen ID.4 GTX levert 300 pk en heeft vierwielaandrijving om de ID.4 naar een hoger spanningsveld te brengen. Op de achteras is er de 204 pk en 310 Nm sterke synchroonmotor uit de gewone versie, maar in de neus is er een compactere asynchroonmotor met 109 pk en 162 Nm. Er is geen mechanisch verbinding tussen beide motoren en de elektronica regelt de part-time 4WD. Normaal gesproken heeft hij achterwielaandrijving, maar afhankelijk van het gripniveau, de gevraagde prestaties of de rijmodus springt de vooras bliksemsnel bij.
Waar de ID.4 GTX zich dus op technisch en performance vlak niet onderscheidt van de wellicht fraaier gelijnde Skoda Enyaq RS en Audi Q4 E-tron 50 Quattro, daar wijkt de ID.4 GTX wel af van de reguliere ID.4-types. In lijn met de GTI-versies binnen de Volkswagen-familie heeft ook de GTX honingraatelementen, die in dit geval ook de dagrijverlichting vormen. Daarnaast zijn de bumpers nieuw van de designafdeling gekomen. Ook de 3D LED-achterlichtcluster zijn vers getekend. De units vormen tezamen met de remlichten een X. Centraal op de achterklep prijkt de aanduiding GTX, maar dat logo heb je niet perse nodig om de GTX direct te herkennen. Een in hoogglans antraciet gekleurd dak en 21 inch wielen zijn standaard.
Sneller dan een Golf GTI
De extra aandrijfunit van de Volkswagen ID.4 GTX voegt 100 kg toe, waardoor hij ruim 2100 kg weegt. Met het accupakket van 77 kWh is een range van tussen de 350 en 450 kilometer realistisch, terwijl laden met maximaal 125 kW kan. Nog geen zaken waarmee de aandacht van de liefhebber wordt getrokken, maar met de sprintcijfers lukt dat wel. Vanuit stilstand naar 100 km/h suizen kan in 6,2 seconden, waarmee hij een Golf GTI net voor blijft. Aansprekende cijfers op papier, maar hoe is het in de praktijk?
Lees ook:
Ook interessant
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover
-
Waarom de Ford Capri de Johan Derksen in ons bovenhaalt