Waarom de DS 9 al in 2014 ontstond – Sjoerds Weetjes 213
Met de 9 introduceert DS zijn derde productlijn binnen drie jaar, maar weet je dat de auto eigenlijk al zes jaar geleden ontstond? Wat is de 9 voor model? Hoe komt hij aan zijn naam? Waarom verwijst hij naar zijn naamgever uit 1955?
Op die vragen geeft Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen antwoorden in aflevering 213 van Sjoerds Weetjes. DS stelt de 9 voor het eerst aan het Nederlandse publiek voor. De auto had officieel in maart op de Autosalon van Genève 2020 moeten debuteren, maar de belangrijkste autotentoonstelling ter wereld mocht zijn deuren van de Zwitserse overheid niet openen. Toch bleef de DS 9 niet voor de buitenwereld verborgen, want DS stelde zijn grote sedan digitaal voor.
Uit China
De DS 9 is nu kortstondig in Nederland. De berline met coupé-looks is op rondreis. Daarvoor is de auto overgekomen uit China, waar hij voor alle verkoopmarkten wereldwijd het levenslicht ziet. Waarom gekozen is voor China als productieland, verklaart Sjoerd je in deze nieuwste aflevering van Sjoerds Weetjes.
Uitrusting
Wat Sjoerd je niet vertelt zijn de geijkte zaken die je in de brochure of persmap van de DS 9 kunt lezen. Zoals de verschillende uitrustingsniveaus met zaken als vermoeidheidsherkenning, lane assist, het adaptieve onderstel dat zijn schokdempers elektronisch voorbereid op oneffenheden in de weg, night vision en automatische parkeerhulp. De 4,93 meter lange en 1,85 meter brede DS 9 komt begin volgend jaar voor nog onbekende prijzen op de Nederlandse markt. Hij zal leverbaar zijn met louter plug-in hybride-aandrijflijnen. Naast de 225 pk en 250 pk sterke voorwielaandrijvers is er tevens een vierwielaandrijver met 360 pk, terwijl elders in de wereld ook ene 225 pk sterke benzineversie op de prijslijst staat.
Sjoerds Weetjes
Elke week behandelt Sjoerd van Bilsen een specifiek model in de exclusieve Autovisie-serie Sjoerds Weetjes, zoals deze DS 9. Hij praat je bij over ontwikkelingen in de auto-industrie en toont aan hoe bepaalde modellen tot stand zijn gekomen. Ook verklapt hij niet eerder vertelde verhalen en brengt rare zaken in een auto aan het licht. In eerdere afleveringen legde Sjoerd je uit hoe omslachtig je bij het ruitensproeierreservoir van de Alfa 4C komt, toonde hij aan hoelang het duurt voordat je het oliepeil van de Alpine A110 hebt bereikt, onthulde hij hoe prototypes worden gemaakt, vertelde Sjoerd waarom DHL aan de Aston Martin GT12 verdient en verklaarde hij waarom de RS6 Avant niet breder kan.
Lees ook:
Ook interessant
-
MG Xpower met dikke V8 is gewoon gekkenwerk | Sjoerds Weetjes 442
-
Waar het sportwagenmerk Qvale ineens vandaan kwam | Sjoerds Weetjes 441
-
De twee gezichten van de Hyundai Veloster | Sjoerds Weetjes 439
-
Waarom de Opel Calibra geen klapkoplampen nodig had | Sjoerds Weetjes 437
-
Is deze Mercedes-AMG G 63 4X4² de laatste in zijn soort? | Sjoerds Weetjes 436
-
Waarom de eerste Ferrari’s Testarossa maar één spiegel hebben | Sjoerds Weetjes 434
-
Achter de schermen – geheime wereldprimeur en Ferrari-mancave | Sjoerds Weetjes 433
-
Achter de schermen – Japanse one-offs en Exige ‘verkocht’ | Sjoerds Weetjes 432
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Deze Opel heeft een typische Nederlandse functie | Sjoerds Weetjes 423
-
Waarom Jaguar decennia over één sportwagen deed | Sjoerds Weetjes 422