Waarom je moet vechten met de nieuwe Cupra Leon en Formentor
De nieuwe Cupra Leon en Formentor zijn een behoorlijke handvol. Hij laat 272 pk los op de voorwielen en die worden daar een beetje door overweldigd.
Niet alleen de Cupra Leon is vernieuwd, overigens, ook de Formentor. En die is op de markt natuurlijk populairder, aangezien hij een SUV is (of cross-over, zo je wilt).
Cupra Leon met nieuwe motor
Zowel bij de Leon als de Formentor bleef het basisvermogen hetzelfde: 204 pk. Wel veranderde, net als bij de sterkere versie met 272 pk, de kern van de aandrijflijn.
Achter de nieuw gestileerde haaienneus gaat namelijk een kersverse TSI-motor schuil, die nu een inhoud van 1,5 liter heeft in plaats van 1,4 liter.
Grotere actieradius, sneller laden
Alle varianten van de Cupra Leon en Formentor hebben een plug-in hybride-aandrijflijn. De accucapaciteit verdubbelde tot 19,7 kWh, waardoor de elektrische range stijgt naar 119 kilometer voor de Formentor en 125 kilometer voor de Leon.
Met de snellaadsnelheid is ook niets mis, want 50 kW is voor zo’n PHEV prima. Voor AC-leden moest je voorheen engelengeduld hebben, omdat de maximale snelheid 3,6 kW was, dus gelukkig is die verhoogd naar 11 kW.
Te veel vermogen voor voorwielaandrijving
Voor wie de 204 pk van het basismodel onvoldoende vindt, zijn er de VZ Performance of Extreme met 272 pk en 400 Nm. Dat is in de Leon goed voor een sprinttijd van 7,1 seconden naar 100 km/h en een top van 229 km/h.
Helaas gaan de 2,0-liter versies van de Formentor en Leon Sportstourer, met 333 pk en 4WD, aan onze neus voorbij. Door ons CO2-gedreven belastingklimaat zouden die te duur worden.
Jammer eigenlijk, want 272 pk blijkt ook wel zo’n beetje het maximum voor ‘onze’ voorwielaangedreven testauto. De aandrijfkrachten zijn te goed voelbaar in het stuur. De VZ is een behoorlijke handvol als je alle assistentiesystemen en het ESP uitzet. Ook met dat laatste systeem in Sport is het stuurgevoel niet optimaal.
Prijs Cupra Leon en Formentor
Al met al zijn de vernieuwde Cupra’s, met hun scherpe styling en verbeterde interieur met grotere schermen, geen saaie auto’s en dat juichen we toe. De Cupra Leon hatchback is er vanaf 42.790 euro, de Sportstourer kost 1200 euro meer. En de Formentor moet net geen 45 mille kosten.
@autovisie Rijden met de nieuwe Cupra Leon! Bekijk de volledige video nu op ons YouTube-kanaal en Autovisie.nl! #cupra #leon #autovisie #cupraleon #carsoftiktok #fyp #rijtest #hothatch
Leon
Cupra
Pluspunten
- Grote elektrische actieradius
- Snel
- Goede bouwkwaliteit
Minpunten
- Te veel aandrijfkrachten voelbaar in stuur
- Niet echt scherp
- Voelt niet aan als 272 pk
De Cupra Leon is snel, zuinig en weer scherp gelijnd. Voor echte scherpte wil je de 333 pk-versie, die wij helaas niet krijgen.
Lees ook:
Ook interessant
-
De nieuwe Cupra Terramar is een ‘sportauto’ voor de hele familie
-
Dit kost de nieuwe Cupra Formentor in Nederland
-
Dit kost de Cupra Tavascan in Nederland
-
Rijtest Cupra Tavascan: is de EV zo sportief als beloofd?
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover
-
Waarom de Ford Capri de Johan Derksen in ons bovenhaalt
-
Waarom de Lamborghini Temerario een plug-in hybride is die je wél wil hebben
-
Geef acht! Welke occasion nemen we: de BMW 645Ci of Jaguar XK?
-
Tim verkoos deze Ford Mustang boven een BMW M4
-
Deze Opel heeft een typische Nederlandse functie | Sjoerds Weetjes 423
-
Absurd zware BMW M5 wordt toch een succes
-
Waarom je niet om de A4 hoeft te treuren