Waarom de iX (niet) de BMW van de toekomst is – Walkaround
De BMW iX laat zien waartoe de Beierse autofabrikant tot nu toe in staat is, op bijvoorbeeld het gebied van technologie en duurzaamheid. Maar is het echt een BMW van en voor de toekomst? We leggen je uit waarom dat (niet) zo is.
BMW trok al eerder het doek van de iX, maar het deelde vorige week pas de exacte prestaties en specificaties van die auto. Bekend is dat er in eerste instantie een xDrive40- en xDrive50-variant komt. Beide versies zijn, zoals de naam al aangeeft, vierwielaangedreven en hebben een elektromotor op de voor- en achteras.
Vermogen BMW iX
De basisversie heeft een vermogen van 240 kW, terwijl de twee elektromotoren in de 50 een vermogen van 385 kW hebben. Op termijn verschijnt er nog een echte M60, met een systeemvermogen van een dikke 440 kW. Waar we de reguliere versies voor het einde van dit jaar kunnen verwachten, verschijnt de M-variant naar verwachting pas in 2022. Duidelijkheid geeft BMW daar nog niet over.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F03%2FP90414545_highRes_the-first-ever-bmw-i.jpg)
BMW geeft de twee versies een ‘eigen’ accupakket mee. Het kleinste exemplaar heeft een netto capaciteit van 71 kWh, goed voor een bereik van zo’n 425 kilometer. De sterkere variant, de xDrive50 dus, krijgt een flinke batterij met een capaciteit van 105 kWh mee. Daarmee moet de iX 630 kilometer ver komen op een lading stroom.
Duurzaam
De aandrijflijn is zeker klaar voor de toekomst, gezien het duurzame karakter. BMW gebruikt namelijk geen motor met permanente magneet, maar een elektro synchroonmotor. Daarvoor zijn geen tot weinig aardmetalen nodig, en dus is de unit duurzaam. Bovendien heeft BMW een nog hogere energiedichtheid weten te creëren voor de batterij, en heeft die 10% minder kobalt in zich ten opzichte van de laatste batterijen in de BMW i3.
BMW iX vs. Audi E-tron vs. Mercedes-Benz EQC: alle verschillen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F11%2FP90407443_highRes_the-first-ever-bmw-i.jpg)
Opmerkelijk is wel dat BMW kiest voor een conventioneel 400 volt-systeem, terwijl merken als Porsche, Audi en zelfs Kia en Hyundai dit jaar al met een 800 volt-boordnet op de markt komen. BMW zegt het niet nodig te hebben, want vindt de laadprestaties (een van de positieve gevolgen van zo’n hoge spanning) van de iX ruim voldoende. De basisversie laadt met 150 kW, terwijl de xDrive50 maximaal 200 kW kan laden. Prima prestaties voor vandaag de dag, maar verre van baanbrekend.
Walkaround BMW iX
En zo is er meer aan de BMW iX op te merken. In bovenstaande video laat Autovisie-redacteur Sjors ten Tije je zien op welke punten de iX voorop loopt, en andersom.
Lees ook:
Ook interessant
-
Voor 17.500 euro extra is je Porsche-droom compleet
-
Sportcoupé voor 20.000 euro: Ford Mustang GT vs. Nissan 350Z
-
De allereerste auto met klapkoplampen | Sjoerds Weetjes 444
-
Superruim, spotgoedkoop tanken en dat voor 31.000 euro
-
Conclusie na 16.500 km: de BMW i5 is een goede EV én 5-serie
-
Is deze Ferrari vernoemd naar topless fotomodel of juist niet? | Sjoerds Weetjes 443
-
Elektrische auto stil? Deze nieuwe BMW maakt superveel herrie
-
Mitsubishi Outlander PHEV krijgt het moeilijker dan z’n voorganger
-
Krankzinnig! Deze nieuwe Renault 5 Turbo 3E komt er echt
-
Afschrijvingsknallers! Bentley Flying Spur vs. Volkswagen Phaeton
-
De Volvo 164 van Coen is een luxueuze directiewagen
-
Tesla Model Y is Chinese concurrentie nog steeds te slim af